Celoplošné testování pandemii nezvrátí, říká slovenský epidemiolog

Slovenský epidemiolog Marek Majdan

Celoplošné testování může být účinné jako doplňkové opatření, koronavirovou krizi ale nezvrátí. Ve speciálním vysílání na CNN Prima NEWS to řekl slovenský epidemiolog Marek Majdan. Testování celé populace našich východních sousedů zavedl tamní premiér Igor Matovič.

„Plošné testování vyvolává na Slovensku hodně kontroverzí a emocí. Z hlediska epidemiologie může mít testování význam jako další opatření, situaci ale nezvrátí,“ řekl pro CNN Prima NEWS Majdan a dodal: „Testování není dobrovolné. Když tam jsou podmínky, jestli přijdete, nebo ne, tak nejde hovořit o dobrovolnosti.“

Slováci celou akci spustili ve čtyřech nejpostiženějších regionech na severu a východě země. Během víkendu dorazilo přibližně 90 procent obyvatel a čtyři procenta z nich byla pozitivní. „Máme tedy představu, o kolik vyšší je ta promořenost v okresech oproti běžnému testování. Nevím ale, jak se to dá aplikovat na jiné okresy, protože tohle byly ty nejvíce postižené,“ vysvětlil Majdan.

Rizikem je nedostatek pracovníků

Celé testování bude trvat dva týdny a epidemiolog vidí hned několik problémů, proč by se nemuselo vše podařit. „Největší riziko je to, jestli se nepodaří zabezpečit dostatek pracovníků, kteří budou na odběrovém místě a odborně vše provedou. Také jde o bezpečnost lidí, jak testovaných, tak těch odběratel,“ nastínil Majdan.

Slovensko, kde do 1. listopadu platí omezení pohybu osob, má za jeden den přibližně tři tisíce nově nakažených, v porovnání s Českem přibližně pětkrát méně. „Je to velmi často skloňované, že jdeme českou cestou. Je potřeba říci, že Česko je na tom ve světovém měřítku zle. Má mnoho úmrtí a lidí v nemocnicích. Slovensko má ale tu křivku podobně nastolenou,“ porovnal obě země host moderátorky Terezie Tománkové.

Tagy: