Elektřina výrazně zlevňuje, na řadě jsou dodavatelé. Expert vysvětlil úskalí dlouhých fixací

Cena elektřiny na burze klesá.

Cena elektřiny na světové burze klesá

Spotřebitelé si mohou mnout ruce a čekat na výhodné nabídky. Cena silové elektřiny na světové burze totiž stále klesá. Nyní se pohybuje na hranici 70 eur za MWh. Před rokem přitom byla elektřina dvojnásobně dražší. Koncovým zákazníkům se ale zlevnění projeví na účtech až za nějaký čas. Dodavatelé energií už nyní nabízejí výhodnější tarify u fixovaných produktů.

Velkoobchodní cena silové elektřiny se v minulém roce v březnu pohybovala na 160 eurech za MWh. Na přelomu roku klesla na 100 eur a nyní se blíží k hranici 70 eur za MWh. Jedná se o nejnižší cenu od předkrizového období z poloviny roku 2021.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ať se Fiala nechlubí zkrocením inflace, hřímá opozice. Úspěch jde i za vládou, říká ekonomka

Zejména poslední tři měsíce ukázaly, že cena elektřiny může jít na burze ještě níže. Podle výkonného ředitele Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiřího Gavora je současná situace velmi příznivá pro spotřebitele. „Velmi pomohlo, že cena emisní povolenky klesla na 50 eur za tunu. Kdyby povolenky zůstaly na původní ceně 70 až 80 eur, tak by uhelné elektrárny musely zavřít. Vyráběly by totiž se ztrátou. Na jednu vyrobenou MWh totiž potřebují jednu povolenku,“ řekl pro CNN Prima NEWS Gavor.

Energetický expert také připomněl, že emisní povolenky velmi ovlivňují velkoobchodní cenu elektřiny. „Je to o to překvapivější, že Evropská komise je velmi zelená. Její aparát tvoří úředníci a ekologické organizace, které nejsou nadšené z pádu ceny povolenek,“ řekl Gavor s tím, že cena emisních povolenek začala klesat v době, kdy klesala i cena elektřiny. A to i v době, kdy je stále topná sezóna.

„Je to politická komodita. Když nám bylo nejhůře, tak byla cena povolenek 100 eur. Je to krásný příklad toho, jak byrokratický aparát funguje se zpožděním. V době vyšších cen totiž měly srážet cenu. Paradoxně se ale do oběhu dostalo více povolenek až tehdy, kdy klesala i cena elektřiny,“ dodal Gavor.

I když je ale situace na světové burze příznivá, tak si spotřebitelé na daleko výhodnější nabídky budou muset počkat. Důvodem je, že elektřina se nakupuje dopředu. Komodita nakoupená na rok 2024 je tak z dřívějších krizových let.

Dlouhé fixace nemusejí být výhodné

I přesto začali někteří dodavatelé energií zlevňovat. Polostátní skupina ČEZ například uvedla, že zlevní fixované produkty o několik set korun. Naposledy o nižších cenách informovala společnost Innogy, která taktéž přichází s levnější nabídkou produktů na dobu určitou.

Dodavatelé podle expertů postupují chytře a s nižšími nabídkami přicházejí právě u fixací. Na nich si totiž mohou zákazníka zavázat na delší časové období. „Společnosti se bojí dalších poklesů a obávají se, že by s tím mohli lidé kalkulovat a vyčkávat. Fixace znamená pro firmy jistotu příjmu a že zákazník nebude měnit dodavatele. Vývoj na trzích může být dál ve znamení klesajících cen. V minulosti jsme upozorňovali na to, že pokud si chtějí lidé fixovat energie, tak ať činí na krátké časové období. Pokud někdo před rokem zafixoval elektřinu na tři roky, tak je v nevýhodné pozici a platí dramaticky vyšší ceny než nyní,“ řekl pro CNN Prima NEWS hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Podle Gavora jsou současné ceny dobrou zprávou. Během letošního roku podle něj mohou být ceny příznivé. „Za současné nízké ceny budou obchodníci elektřinu nakupovat na další dva roky. Pro spotřebitele to je dobrá zpráva. Záleží tak pouze na strategii obchodníků, kdy se to na nabídkách projeví,“ dodal Gavor.

Tagy: