Velký srovnávač cen energií: Zjistěte si pro sebe nejlepší nabídku pro elektřinu a plyn

Ceny energií nadále rostou, pro některé dodavatele je to likvidační

Začátkem roku dochází k novým výpočtům záloh a celkových cen za energie. Řada domácností proto může přemýšlet nad změnou dodavatele. Cena silové elektřiny na světových burzách klesá a lidé tak mohou počítat s výhodnějšími nabídkami. Energetický regulační úřad proto přišel s velkým srovnáním nabídek, které by vám mohly nejvíce vyhovovat. Jak na to?

Energetický regulační úřad byl v popředí zájmu zejména na konci minulého roku, kdy oznamoval skokové zvýšení regulované části elektřiny a plynu. Přestože tato část zdražila o desítky procent, v celkové ceně energií se to promítlo pouze nárůstem o jednotky procent. Předpokládá se, že cena elektřiny by během letošního roku mohla i klesnout.

ČTĚTE TAKÉ: Nákupy v Polsku přestávají být tak výhodné. Za kterými potravinami už za hranice nejezdit?

Přesvědčit se o tom lidé mohou ve srovnávači, který energetický úřad připravil. V něm si můžete snadno a rychle najít nejvýhodnější nabídky pro vaši domácnost. Srovnávač je rozdělen u elektřiny a plynu na přesnou a orientační kalkulaci. U přesné kalkulace je potřeba vyplnit poštovní směrovací číslo kvůli snadnému přehledu o distributorovi. Dále je potřeba vědět distribuční sazbu a také hodnotu jističe. Obě položky snadno dohledáte v ročním vyúčtování či ve smlouvě.

U přesné kalkulace je nutné vyplnit i údaje o spotřebě. Také tuto hodnotu najdete v ročním vyúčtování a nejčastěji je udávána v kWh. Nakonec je potřeba zvolit i současného dodavatele a nabízený produkt.

Na příkladu modelové domácnosti můžeme uvést, jak postupovat. Rodina v malém pražském bytě využívá elektřinu pouze pro svícení a spotřebiče. Spadá tedy do sazby D02d a jističe 1x25A. Roční spotřeba modelové rodiny je 1,5 MWh, tedy 1 500 kWh. Jako současného dodavatele můžeme uvést společnost Pražská energetika a produkt PRE Proud Nefix.

Po výpočtu se nám zobrazí nabídky energetických společností. V levém sloupci si můžeme zaškrtnout filtrovaný výběr, pokud chceme znát například pouze produkty na dobu neurčitou. Jako nejlevnější se zobrazí společnost bezDodavatele s nabídkou produktu Naše energie na měsíc. Jako měsíční záloha je uvedena částka 945 korun s DPH. Spotřebitelé se ale mohou dozvědět, že se jedná o tzv. spotovou cenu, která je garantována na měsíc. V dalším měsíci mohou například platit daleko více v závislosti na ceně elektřiny na burze.

Spotové nabídky většinou nabízí nejlevnější měsíční zálohy. Spotřebitelé by proto neměli skočit na první nabídku bez potřebných znalostí tohoto druhu nabídky. Více o spotové ceně elektřiny se dozvíte zde. Větší společnosti nabízejí průměrné měsíční zálohy okolo 1 200 korun. Nejdražší nabídka od společnosti Carbounion Standard je na částce 2 409 korun za měsíc.

Pomocník pro výpočet přiměřených záloh

Druhou možností pro výpočet je orientační kalkulace. I zde je nutné vyplnit poštovní směrovací číslo a nově i orientační velikost nemovitosti a na co elektřinu využíváme. Tedy jestli ohříváme vodu v bojleru, využíváme přímotop, nabíjíme elektromobil nebo používáme tepelné čerpadlo. Možností je také běžné svícení a využívání spotřebičů.

Pro výpočet je důležité vybrat současného dodavatele, produkt, jak často platíme zálohy a také výši záloh. To je dobrý pomocník pro orientační výpočet optimálních záloh. Ve spodní části je totiž lišta s odhadovanou roční spotřebou podle zadaných údajů. Podle vyplněných dat se zobrazí přibližná spotřeba vaší domácnosti. Pokud by byla nižší, než máte, můžete mít chybně nastavené zálohy.

I zde vám po zadání všech údajů vyjedou nabídky energetických společností. Podobně jako u přesné kalkulace je nutné si pečlivě produkty vybírat. Jako první se totiž zobrazují spotové nabídky.

Podobnou kalkulaci lze využít na nabídky společností dodávajících plyn. Postupuje se podle podobných údajů jako v případě elektřiny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Někteří dodavatelé energií dluží lidem za přeplatky. Jak získat své peníze zpět? Více se dozvíte v následující reportáži

Tagy: