Cena plynu dosáhla v srpnu maxima. Spočítejte si snadno, zda energie zbytečně nepřeplácíte

Cena plynu v srpnu rostla

Jednoduchý srovnávač cen elektřiny a plynu

Ceny plynu dosáhly v první polovině srpna letošního maxima a zatím klesají jen nepatrně. Odborníci upozorňují, že současné zdražení se dotkne části domácností. Ceny energií jsou už pro mnohé spotřebitele dost vysoké. Zda neplatíte za elektřinu a plyn zbytečně mnoho, si můžete ověřit pomocí přehledných kalkulaček umístěných v textu níže.

Nárůst cen plynu zaregistrovaly velkoobchodní burzy. V srpnu se vyšplhaly na 40 eur za MWh. Jednalo se o nejvyšší částku v tomto roce. Nyní se pohybuje nad hranicí 37 eur (přibližně 934 korun) za MWh. Stále se jedná o nadprůměrnou částku, protože letošní průměr je na 31 eurech.

ČTĚTE TAKÉ: Proč jsou drahé potraviny? Trh nefunguje, řetězce si vytvořily oligopol, říká Kučera

Podle odborníků bude zdražení záviset na tom, zda se vyšší ceny udrží delší dobu. „Bude záležet na tom, jestli půjde o výkyv krátkodobý, nebo dlouhodobý. V prvním případě by se v cenách projevit neměl, protože obchodníci nakupují komodity s předstihem a s určitou mírou volatility je na energetickém trhu nutné počítat,“ komentuje situaci Martin Šik, ředitel analytiky a dat Energetického regulačního úřadu.

Podle Michala Kuliga, ředitele Yello, by se plošné zvýšení cen projevilo pouze v případě přetrvávající současné situace, navíc až v příštím roce. Podle něj však ceny mohou z důvodu očekávané teplé zimy ještě poklesnout.

Energetické společnosti kvůli takovýmto výkyvům nakupují komodity v průběhu celého roku. Sníží se tím tedy riziko prudkého zvyšování ceny koncovým spotřebitelům. „Pro naše zákazníky nakupujeme energie na velkoobchodních trzích průběžně a zohledňujeme při tom také vlastnosti produktů. To znamená, že volíme jiné strategie pro produkty fixované na určité období a jiné zase pro produkty na dobu neurčitou. Tím vyhlazujeme výkyvy velkoobchodních cen. U některých produktů tak ještě letos připravujeme zlevnění a nové ceníky s nižší cenou představíme v průběhu podzimu,“ říká Pavel Grochál, tiskový mluvčí innogy.

Komu se tedy ceny energií mohou aktuálně změnit? Ohroženi jsou zejména ti, kteří mají měsíční ceny. Spotové tarify jsou nevýhodné právě v dobách vyšších nárůstů cen energií. Tito spotřebitelé mohli vidět, že se jim ceny v září zvýšily.

Dobrou zprávou ale je, že se ceny dramaticky nemění. Potvrzuje to i ředitel energetické poradenské společnosti encall Tomáš Suchý. Podle něj bylo počasí dosud nadprůměrně teplé a pozdější nástup topné sezóny může pomoci k nižším cenám plynu.

Do budoucna nehrozí ani jeho nedostatek. Podle údajů společnosti Gas Infrastructure Europe (GIE) jsou české zásobníky naplněné od srpna už přes 92 procent, tedy o čtvrt roku dříve, než ukládá Evropská unie.

Nárůst ceny plynu způsobil vpád ukrajinských vojsk do Kurské oblasti v Rusku, kde obsadili tamní plynovod a poškodili část měřící stanice. Ačkoliv k zastavení dodávek plynu nedošlo, jeho ceny na burze skokově vzrostly. Nyní jsou pětkrát vyšší než v USA.

Tagy:
ceny ekonomika Evropská unie burza Energetický regulační úřad spotřebitel makroekonomie produkty a služby ekonomika, obchod a finance energie a zdroje ropa a plyn