Cena plynu klesla o dvacet procent. Koncoví zákazníci ale snížení i kvůli fixaci nepocítí

Plyn

Ceny plynu v Česku klesají

Cena plynu za poslední týden klesla o dvacet procent. Spotřebu snižuje teplé počasí a zásobníky jsou tak téměř plné. Ekonomové ale optimismus mírní. Odběratelé totiž pokles cen zatím příliš nepocítí, protože dodavatelé mají nakoupené objemy plynu dopředu za určitou cenu, což jim spolu s fixacemi nedovoluje ceny snižovat.

Evropa má před zimou plynu dostatek a cena suroviny proto klesá. Od srpna už o 70 procent. Zásobníky plynu v Česku jsou naplněné téměř z 95 procent. Další vývoj bude záležet i na tom, jaká bude nadcházející zima. „Sezónní předpovědi se většinou shodují na tom, že zima by měla být v průměru lehce nadprůměrná, to znamená, že bude podobně teplá jako předchozí roky,“ řekla meteoroložka Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ) Michaela Valachová.

Příznivá předpověď a klesající ceny ale peněženkám koncových odběratelů v nejbližší době nijak neuleví. „Aktuální zlevňování plynu na burze se okamžitě neprojeví. Je to proto, že dodavatelé mají už nakoupené nějaké objemy plynu dopředu za určitou cenu. To společně s fixacemi nedovoluje obchodníkům jít s cenou dolů,“ vysvětlil ekonomický redaktor CNN Prima NEWS Petr Musil.

„Pokud by ta cena vydržela tak, jak je aktuálně, tak minimálně by se to projevilo v tom, že by se neměla zvyšovat u těch koncových zákazníků,“ dodal.

I když ceny plynu na burze aktuálně klesají, napětí na trhu s plynem zřejmě nepoleví. „Napětí na trhu s plynem tady bude pravděpodobně do roku 2025 nebo 2026, tedy do doby než budou zrealizovány projekty, které se rozbíhají,“ podotkl generální tajemník Fóra zemí vyvážejících plyn Mohamed Hamel.

Tagy: