Nezvyklá situace na pumpách. Expert vysvětlil, proč je nafta i o 5 korun dražší než benzin

Pohonné hmoty opět zdražují.

Dlouhá desetiletí platilo, že za litr nafty se platí o pár korun méně než za stejné množství benzinu. Po začátku válečného konfliktu na Ukrajině je ale všechno jinak a po přechodné nivelaci cen obou hlavních paliv jsou to opět dieselová auta, jejichž provoz se notně prodražuje. Rozevření nůžek mezi cenami benzinu a nafty se přitom stále zvětšuje. Podle ekonoma Lukáše Kovandy jde o celosvětový fenomén zapříčiněný důsledky ruské agrese na Ukrajině i blížící se zimou.

Zatímco u některých čerpacích stanic v Česku lze aktuálně tankovat benzin pod 38 korun za litr, naftu jen výjimečně pořídíte pod 45 korun. To zasahuje nemalý počet řidičů: čtvrtina nově prodaných aut od začátku letošního roku má podle statistik dieselový pohon a mezi ojetinami je toto číslo ještě výrazně vyšší. Navíc v nákladní dopravě jde o palivo zcela monopolní, což v praxi může znamenat další citelné zvýšení cen za dopravu všeho druhu.

Kovanda: Nůžky se rozevírají

Podle ekonoma Lukáše Kovandy je historický rozdíl cen nafty a benzinu důsledkem válečného konfliktu na Ukrajině a souvisejících protiruských sankcí, které nepřímo zapříčinily světovou energetickou krizi.

„Rusko je nejen významným vývozcem ropy, ale také ropných produktů, včetně dieselového paliva. Na přelomu letošního a příštího roku hodlá Evropská unie zavést embargo jak na ruskou ropu, tak ropné produkty včetně nafty. Zhruba polovinu dieselového paliva, jež se do EU dováží, přitom stále zajišťuje Rusko. Dochází tedy k předzásobování a k hledání alternativních dodavatelů, což obnáší i přeplácení stávajících odběratelů. To šroubuje celosvětově ceny výše. I země typu Indie nebo Číny totiž přistupují k odběru ruských paliv stále obezřetně, snaží se nevybočit z určité neutrality s ohledem na možné alternativy dalšího vývoje konfliktu na Ukrajině,“ sdělil Kovanda CNN Prima NEWS.

Příznivou okolností není podle hlavního ekonoma Trinity Bank ani blížící se příchod zimy: „S nadcházející topnou sezonou stoupá poptávka po topné naftě, která v řadě případů může zastoupit drahý plyn. Sháňka po topných ropných produktech, jako je mazut nebo nafta, zdražuje právě také motorovou naftu, zatímco na cenu benzinu má slabší dopad.“

Podle Kovandy stoupnou ceny benzinu v příštím týdnu v průměru do dvaceti haléřů na litr, nafta však podraží až zhruba o 1,50 Kč.

Vývoj průměrných cen paliv v uplynulém týdnu

Datum Benzin Nafta
26. 8. 40,46 Kč 44,09 Kč
27. 8. 40,38 Kč 44,53 Kč
28. 8. 40,45 Kč 44,53 Kč
29. 8. 40,52 Kč 44,80 Kč
30. 8. 40,51 Kč 44,97 Kč
31. 8. 40,54 Kč 45,23 Kč
1. 9. 40,40 Kč 45,52 Kč

Zdroj: Kurzy.cz

Tagy: