Ceny palivového dřeva rapidně klesají. Kvůli kůrovcové kalamitě ho nikdo nechce

Palivové dřevo

Rozhovor s Václavem Vackem, lesním správcem Lesy ČR Frýdlant

Ceny palivového dřeva klesly téměř o dvě třetiny. Kvůli kůrovcové kalamitě je dřeva nadbytek a s tím výrazně klesá i jeho cena. Pokud topíte dřevem a nakupujete přímo od Lesů ČR, zaplatíte teď za kubík 350 korun, dříve se přitom cena pohybovala okolo 800 až 900 korun.

„Dřeva je kvůli přemnoženému kůrovci nadbytek v celé střední Evropě, na pilách nebo v papírnách ho nestíhají zpracovávat, takže nám zůstává na skladě,“ popisuje Ludvík Řičář, krajský ředitel Lesů ČR v Libereckém kraji. Státní podnik se kvůli tomu v celé republice dostal za první pololetí do ztráty téměř půl miliardy korun, ještě v loňském roce přitom hospodařil se ziskem 169 milionů korun.

Stromy usychají nebo jsou zasažené hnilobou

Nejde jen o dřevo, které se vůbec neprodá. I to, na které se odbyt najde, nemá takovou hodnotu jako dřevo zdravé. Stromy zasažené kůrovcem usychají, a právě takové dřevo se pak na pilách hůř opracovává. Na některých stromech je navíc patrné, že jsou zasažené hnilobou.

V lesích jsou teď miliony stromů označené červenou tečkou, to znamená univerzálním znamením pro dřevorubce, co mají kácet. „Pokud je strom zasažený kůrovcem, musí buď z lesa rychle pryč, nebo je nutné dřevo ležící v lese chemicky ošetřit. Obojí stojí peníze,“ poznamenává Řičář. Není to přitom tak, že by se v lese kácelo výrazně více než obvykle, ale kácejí se z velké části stromy, které by jinak zůstaly stát.

„Prakticky všechno je vynucené kácení, už nám nezbývá kapacita na plánované lesní hospodaření,“ podotýká Václav Vacek, lesní správce z Frýdlantu. Komplikace působí i nedostatek lesních dělníků a specializované techniky. „V únoru, v březnu nemáme do čeho píchnout, teď bychom se mohli klidně rozdvojit, kdyby to šlo, pořád někdo volá, že by nás potřeboval. Když to jde, pracujeme nepřetržitě a kácíme i v noci,“ popisuje Ondřej Skalský, majitel harvestoru, tedy speciálního stroje, který dokáže strom pokácet, zbavit větví a nařezat na kusy za minutu.

Pětimiliardový tendr

Aktuálně Lesy ČR řeší pětimiliardový tendr na lesnické práce na léta 2021 až 2025. Lesnické firmy do 16. září podaly nabídky a podnik je nyní vyhodnocuje. „Letošní nabízené ceny vyznívají pro podnik výhodněji než v loňském roce,“ uvedla mluvčí LČR Eva Jouklová. Na 12 z 29 soutěžených jednotek podala nejlepší cenovou nabídku společnost Uniles. Za ní skončily Kloboucká lesní s nejlepší nabídkou na pěti jednotkách a společnost Aclesia se čtyřmi jednotkami. Získat alespoň jednu zakázku má naději deset firem z 36, které se do tendru přihlásily. Hodnocení tendru bude trvat několik týdnů.

Česko se s kůrovcovou kalamitou potýká několik let, podle odborníků je situace nejhorší v historii českého lesnictví. Vláda v červnu schválila vyšší příspěvky pro vlastníky lesů včetně Lesů ČR. Dvě miliardy korun jsou určeny na obnovu, zajištění a výchovu lesních porostů, 200 milionů korun na zřizování oplocenek v nestátních lesích, 145 milionů korun na nový příspěvek na následnou péči o lesní výsadbu.

Tagy: