CEO společnosti RIXO: Čas na vyjednávání o lepších cenách za energie je teď

Co na to Vaše peněženka s Martinem Ždímalem

Ceny energií jsou stále aktuální téma. I v posledních měsících výrazně pokračuje jejich snižování. Vyplatí se čekat dál, nebo je lepší o výhodnějších smlouvách vyjednávat s dodavateli právě teď? O tom byla v pořadu Co na to vaše peněženka řeč s generálním ředitelem společnosti RIXO, Martinem Ždímalem. Podle něj se po lepších podmínkách mohou poohlédnout všichni odběratelé, tedy i ti se smlouvou na dobu určitou. Je ovšem třeba počítat se sankcemi. Nicméně ty se velké spoustě klientů poskytovatelů elektřiny a plynu vyplatí zaplatit a i tak se dočkají až několika tisícových úspor.

Spotřeba energií v loňském roce klesla. Například plynu Češi, ve firmách i v domácnostech, spotřebovali asi o 10 % méně, což je značí nejnižší spotřebu plynu od roku 1992. Většina ho k odběratelům putovala z Německa.

A snížila se také spotřeba elektřiny, a to o více než o 4 % v celkovém součtu. Je tedy nejnižší za posledních 14 let.

Ušetřit se dá i nadále a nejen nižší spotřebou

Je patrné, že se v Česku snažíme na energiích stále šetřit. A to i přes klesající ceny. Je vhodnou cestou i změna dodavatele? Podle internetového srovnávače Rixo.cz by to tak mohlo být. V pořadu Co na to vaše peněženka dokonce zazněly dva příklady, které to dokazují.

V případě elektřiny postavili profesionálové modelovou situaci na srovnání ceny platné v loňském únoru - 5 800,- za megawatt hodinu včetně DPH — s letošní, která dělá 3 800,-. Experti ze společnosti Rixo spočítali, že při závazku, fixaci a splacení šestitisícové sankce se změna stále vyplatí, odběratel elektřiny tak může ušetřit až 14 000,- během jediného roku.

Druhý názorný příklad ukázal, jak se dá ušetřit v případě změny dodavatele plynu. Opět došlo na srovnání ceny za megawatt hodinu, která loni v únoru dosáhla na 4 400,- i s DPH a která letos byla o poznání nižší, činila 1 700,-. Celková úspora za rok se tak umí vyšplhat až k 6 000,- a to i přes stejně vysokou saknci.

Jak dosáhnout ještě vyšších úspor?

Je pochopitelné, že se odběratelé stále poohlíží po nižších cenách, o kterých se jen těžko předem dá říct, zda opět neporostou. Tady jsou klíčové otázky, které si většina z nás klade: Jaký bude další vývoj cen energií? Je naše fixace nevýhodná a jak ji případně změnit?

Podle generálního ředitele společnosti Rixo, Martina Ždímala, se vyplatí jednat. „Existují tzv. smlouvy s fixací nebo smlouvy na dobu určitou, pak jsou smlouvy na dobu neurčitou. Ty se chovají trošičku jinak. Když se budeme bavit o fixovaných cenách, tam je vždycky potřeba se podívat, odkdy daná smlouva běží a kdy je konec fixace,“ říká a pokračuje:

„Obecně platí, že smlouvy, které jsou rok dva staré, jste si fixovali za poměrně vysokou cenu. A když to srovnáte s cenou, která je na trhu dnes, tak ta úspora může být skutečně velmi významná. Prvním krokem je podívat se na cenu, kterou platím za elektřinu, za plyn, udělat si srovnání, zjistit, kolik můžu ušetřit a potom případně řešit, jestli z dané fixované smlouvy mohu vyskočit a za jakých podmínek a kolik mohu ve skutečnosti ušetřit.“

Martin Ždímal tak vyvrací obavy mnohých českých odběratelů, že vyvázat se ze smluv uzavřených na dobu určitou je příliš složité. „Vždycky se dá vyskočit. Je to většinou spojeno s nějakou sankcí, která bývá někdy fixní částkou, někdy se dopočítává ze spotřeby, z doby, která zbývá do konce závazku. Nicméně můžeme si říct, že to jsou řádově nižší jednotky tisíc korun, zatímco o úspoře, zejména pokud máte vyšší spotřebu, se můžeme bavit v řádech desítek tisíc korun,“ uvádí v pořadu Co na to vaše peněženka a dodává zkušenost s výší sankcí ověřenou léty praxe: „Je vždycky potřeba se podívat, jak to je v konkrétním produktu od dodavatele, kterého aktuálně máte. Ale můžu říct, že 6 000,- je něco, s čím se běžně setkáváme.“

ČTĚTE TAKÉ: Návod na levnější energie? Hledat a srovnávat, radí CEO společnosti Rixo.cz

Hladký přechod k novému dodavateli bez stresu? Jde to

Jednou z povinností, které obvykle zákazníky poskytovatelů energií od změny smlouvy odradí, je nezbytná administrativa. Pokud si ale zvolí vhodného partnera, mohou změnou projít hladce, jak vysvětluje CEO společnosti Rixo.

„Je to proces, který je standardní, má svá pravidla a každý slušný zprostředkovatel na trhu energií nebo srovnávač, jakým je Rixo.cz, tím procesem provede. U nás se to dá udělat z pohodlí domova, ať už na počítači nebo třeba s podporou někoho z mých kolegů. Vy podepíšete smlouvu s novým dodavatelem a my za vás administrativu spolu s novým dodavatelem vyřídíme, včetně převodu od původního dodavatele k novému.“

Obávat se klienti dodavatelů energií nemusí ani případného tlaku ze strany původních poskytovatelů. Naopak se případně mohou dočkat i lepších podmínek. „Pod tíhou toho, že zákazník chce odejít, dostane od původního dodavatele tzv. retenční nabídku, která bývá nižší než to, co nabídnou klientovi standardně. Tu je potom potřeba porovnat s cenou, kterou dostal třeba u nás,“ uvádí Martin Ždímal s tím, že retenční nabídky bývají poměrně častým nástrojem poskytovatelů energií, jakým se snaží si klienta udržet. Ne vždy jsou ale výhodné. „To je věc, kterou se ti dodavatelé velmi intenzivně učí. Setkáváme se s tím poměrně často, nicméně platí, že i tak se ve většině případů vyplatí dodavatele změnit.“

Smlouva nikdy není napořád

Důvodů, proč se lidé zdráhají pustit se do důkladného průzkumu trhu a do srovnání cen, může být několik. Někteří se v tématu jednoduše neorientují nejlépe, jiní na to nemají čas a sílu. Nejen v takových případech jsou internetové srovnávače vhodnými pomocníky. „Klient vždycky najde nejaktuálnější ceny, které platí. Důležité je dívat se nejenom na tzv. ceníkové ceny za megawatt, ale udělat si vždycky výpočet pro vás jako pro konkrétního koncového zákazníka, to znamená pro danou spotřebu, pro dané odběrné místo tak, aby cena skutečně zohledňovala všechny distribuční sazby a věděli jste tak, kolik zaplatíte za rok ve skutečnosti,“ říká Martin Ždímal a doplňuje vysvětlení, kolikrát za rok lze dodavatele energií změnit. „Je to vždycky závislé na typu kontraktu. Už jsme se bavili o  fixovaných smlouvách, ty jsou typicky na rok, dva, tři... Pak jsou tzv. nefixované smlouvy nebo smlouvy na dobu neurčitou, z těch můžete odejít kdykoliv. Tam je pouze potřeba počítat s výpovědní lhůtou, která bývá typicky tři měsíce.“

Přemýšlíte o změně dodavatele energií?

Mimochodem na ověřené internetové srovnávače, jakým je právě třeba Rixo.cz, se lze spolehnout i při vyhledávání ověřených dodavatelů energií. Dá se tak vyhnout případným podvodným nabídkám.

„Je potřeba dát pozor na tzv. klamavé nabídky. Cena za megawatt hodinu někdy může být skutečně zavádějící. Je potřeba podívat se, jestli platí v dané distribuční sazbě, na daném distribučním území, jestli zahrnuje DPH atd. a samozřejmě také, jestli a v jaké podobě jsou v dané nabídce započítané veškeré poplatky a veškeré další náklady, které s dodávkou souvisí,“ vyjmenovává vše, co je potřeba si před podpisem smlouvy zjistit, Martin Ždímal.

Náznaky, že se jedná o nepoctivou nabídku, se prý na první pohled hledají těžko. Naopak výhody se hledají snadno. Podle CEO společnosti Rixo je to například délka fixace smlouvy. „Osobně si myslím, že ceny, které aktuálně máme, jsou velmi dobré. Ve většině případů dnes klientům doporučujeme fixaci na rok, případně na dva. Platí, že čím delší fixace, tím lepší je typicky cena, protože ceny v následujících letech jsou nižší. A samozřejmě dodavatelé zohledňují nákupy do budoucna, takže cena klesá. Pokud přece jen chcete vyčkávat, tak se dá pracovat i s nefixovanými kontrakty. Nicméně tam platí, že nabídka je výrazně užší a ceny jsou vyšší než v případě smluv na konkrétní fixovanou dobu.“

Důležité je ovšem vědět, že ne vždy se vyplatí přijmout nabídku nejnižší možné ceny, jak se potvrdilo třeba v případě společnosti Bohemia Energy, která po krachu zanechala téměř milion odběratelů ze dne na den bez energie. „Platí, že i velcí stabilní dodavatelé jsou v konkurenčním boji, který na trhu probíhá, schopni dát extrémně zajímavé nabídky. Určitě bych přemýšlel o tom, od jakého dodavatele a za jakou cenu tu komoditu chcete odebírat. Mohu říci, že u nás najdete pouze nabídky od spolehlivých dodavatelů, to znamená od firem, kde nehrozí, že by vás poslali do tzv. režimu dodavatele poslední instance. Tím si spousta zákazníků v minulosti prošla a to samozřejmě nechceme,“ říká Martin Ždímal.

Jak poslední energetická krize pročistila trh a co naučila dodavatele plynu a elektřiny? A jakým rozhodnutím chce vláda chránit odběratele energií? To vše se dozvíte v pokračujícím rozhovoru s Martinem Ždímalem, CEO společnosti Rixo, v pořadu Co na to vaše peněženka, který si můžete pustit v podcastu v úvodu článku. Řeč byla i o energetické soběstačnosti a fotovoltaických elektrárnách či případných reklamacích vyúčtování za energie.

Tagy: