Cermat zveřejní výsledky přijímacích zkoušek. Neponocujte, vzkazuje rodičům i žákům

Už v noci na středu se žáci i jejich rodiče definitivně dozvědí, jestli se dítě dostalo na vytouženou střední školu. Výsledky přijímaček se objeví v systému Dipsy. Proces zveřejnění ale jen pár hodin před spuštěním zkomplikovali ředitelé některých škol. Při vytváření pořadníku přijatých studentů udělali chyby a Cermat je na poslední chvíli napravuje. Část expertů se navíc obává, že počítačový systém nápor nevydrží.

Záměna výsledků žáků se stejným jménem nebo nepřičtené body za vysvědčení a olympiády. Škol, které v nahlášených výsledcích chybovaly, je podle Cermatu kolem deseti. „Ráno jsme měli opravené všechny chyby, které nám školy během včerejška a noci nahlásily,“ informoval ředitel Cermatu Miroslav Krejčí.

ČTĚTE TAKÉ: Neúspěch u přijímaček? Hlavně děti neponižujte, počítejte s pláčem, radí rodičům expertka

Chyby se odstraňovaly na poslední chvíli. Výsledky přijímaček Cermat zveřejní v noci. „Výsledky se objeví všechny najednou, ale nemá smysl na ně čekat. Zveřejníme je někdy mezi půlnocí a 4 hodinou ranní, s tím, že si nepřejeme, aby rodiče nebo uchazeči ponocovali,“ dodal Krejčí.

Podle Cermatu je systém Dipsy na nápor přihlášených uživatelů připraven. IT experti už tak pozitivní ale nejsou. Systém by měl podle Cermatu totiž zvládnout tisíc přihlášených v jeden okamžik. Dohromady bude ale čekat na výsledky až 200 tisíc uchazečů.

„Myslím si, že pravděpodobnost, že daný web spadne, je velice vysoká, protože si myslím, že se všichni budou chtít přihlásit v první možný okamžik,“ sdělil CNN Prima NEWS soudní znalec v oboru kybernetické kriminality Vladimír Smejkal.

Pokud se uchazeč nedostane ani na jednu ze středních škol, kterou si vybral, může se přihlásit do druhého kola přijímacích zkoušek. Seznam škol, které ho vypisují, zveřejní Cermat 20. května.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Potíže s přijímačkami. Některé školy předaly špatné pořadí uchazečů, Cermat neví, jak to řešit

Tagy: