Černá Kleopatra? Zdaleka nejde o první ohýbání historie, míní egyptolog Bárta

V novém hraném dokumentu o životě egyptské královny Kleopatry VII. od společnost Netflix hraje tuto historickou postavu černošská herečka. Poslední faraónka Egypta přitom černou kůži podle dostupných poznatků rozhodně neměla. Známý archeolog a ředitel Českého egyptologického ústavu Miroslav Bárta pro CNN Prima NEWS popsal, jak měla slavná panovnice vypadat.

Černošská herečka Adele Jamesová v roli Kleopatry je aktuálně hojně diskutovanou postavou na sociálních sítích, ale i mezi odborníky. Mnozí lidé nechápou, že panovnici, která pocházela z řeckého rodu Ptoleimaiovců, hraje žena černé pleti.

ČTĚTE TAKÉ: Při sázení olivovníku našel skvost. Palestinec objevil v Pásmu Gazy vzácnou mozaiku

Kauza rezonuje i v Egyptě. Bývalý generální tajemník Nejvyšší rady pro památky Egypta Zahi Hawass dal jasně najevo, že se ztvárněním nesouhlasí. „Je to naprostá lež. Kleopatra byla Řekyně, tudíž měla světlou kůži, ne černou,“ sdělil prominentní egyptolog listu al-Masry al-Youm.

Podobně se pro CNN Prima NEWS vyjádřil i ředitel Českého egyptologického ústavu Miroslav Bárta. „Kleopatra VII. byla antropologicky východomediteriálním typem populace, takže se nedá říct černoška ani běloška. Byla to žena, jaké dnes známe například z oblasti Jordánska, Palestiny, Izraele či Libanonu,“ popsal egyptolog.

Doplnil, že původy předešlých dynastií Egypta, které zemi vládly v průběhu až tří tisíc let, se lišily. „Někteří z nich byli nepochybně více afrického typu, jiní pak více východomediteriálního typu. Záleží na dynastii, ale samozřejmě to nebyli úplně běloši,“ uvedl Bárta.

O kroku Netflixu poznamenal, že zdaleka nejde o první ohýbání historie. „Myslím si, že je potřeba to brát jako trend,“ řekl pro CNN Prima NEWS známý český archeolog s dovětkem, že každý trend má svůj začátek a vrchol.

Hraný dokument je součástí série Africké královny, který z pozice produkční řídí Jada Pinkettová Smithová, manželka herce Willa Smithe. Dřívější díly pojednávaly o královně Njinze z Ndonga a Matamby, která vládla v 17. století na části území dnešní Angoly. Sama Pinkettová Smithová v minulosti říkala, že svým dokumentem chtěla „opravdu reprezentovat černé ženy“.

Samotným tvůrcům a hercům kritika příliš nevadí. „Jestli se vám nelíbí, tak naši show nesledujte,“ reagovala na sociálních sítích Jamesová, představitelka nové Kleopatry.

„Pamatuji si, jak mi babička říkávala: ‚Je mi jedno, co ti říkají ve škole. Kleopatra byla černoška,‘“ nechala se v upoutávce na dokument slyšet jedna ze zpovídaných žen. Jiný muž pro změnu uvedl, že má za to, že Kleopatra VII. měla černé kudrnaté vlasy a mírně tmavší či spíše olivovou pleť, jako má on sám.

Egyptský právník Mahmoud Al-Semari podle tamních médií požaduje, aby „byly učiněny nezbytné právní úkony“, které by zablokovaly produkci Netflixu v Egyptě. Zdůvodnil to právě dokumentem o Kleopatře VII., který podle něj porušuje egyptská mediální práva, a osočil streamovací platformu, že se snaží „vymazat egyptskou identitu“.

Nejslavnější egyptskou královnu si ve filmu zahrálo již mnoho hereček. Nechyběly mezi nimi například hvězda Hollywoodu Elizabeth Taylorová v roce 1963, popřípadě italská herečka Monica Bellucciová začátkem tisíciletí. V nejbližší době má také vzniknout nový snímek o Kleopatře s izraelskou herečkou Gal Gadotovou. Nejde ovšem o filmy, které by tvůrci označili za dokument.

Tagy: