Poslouchají hovory v kavárně, sledují displeje mobilu. Rusové udávají i vlastní příbuzné

V Rusku masivně narůstá počet udání, kdy si lidé stěžují úřadům na protivládní chování známých, příbuzných nebo jen cizinců na ulici. Podle expertů se ruská společnost vrací k praktikám z dob Sovětského svazu. Případů udání byly jen za minulý rok statisíce.

Kdo má v Rusku názor, který se neztotožňuje s postojem vlády a Vladimira Putina, musí se mít zvláště na pozoru. Zahraniční experti i novináři působící v zemi totiž upozorňují, že se v Rusku zvedá masivní vlna udavačství. Společnost země, která vede válku na Ukrajině, se tak údajně vrací k atmosféře z dob Sovětského svazu.

„V lidech se probudily totalitářské instinkty. Chovají se úplně stejně jako za Stalinovy éry,“ popsal pro list Financial Times Andrej Kolesnikov, vedoucí pracovník Carnegieho nadace pro mezinárodní mír.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Učitelka v Rusku kritizovala válku na Ukrajině, vlastní žáci ji udali. Jaký jí hrozí trest?

Nebezpečí ve škole i v metru

Na pozoru se musejí mít lidé všude. Doma, v metru, kavárně nebo třeba ve škole. Loni v březnu se například dostala do potíží teprve 10letá školačka Varya Galkinová. Učitelé si všimli, že dívka vynechává hodiny vlastenectví – které byly nedávno přidané do školních osnov – a navíc zahlédly na jejím profilovém obrázku v aplikaci WhatsApp proukrajinský symbol.

A bylo zle. Škola udala dívku na policii, která ji zadržela a prohledala její byt. Její rodinu teď čekají další nepříjemnosti.

Ruští udavači často zakročí v místech, kde by to málokdo čekal. Financial Times informoval o tom, že v březnu zatkla policie 40letého muže ve stanici metra. A to údajně proto, že si prý na telefonu prohlížel obrázky, které měly „diskreditovat ruskou armádu“. Toho si všiml neznámý spolucestující, který v děsu alarmoval policii. Provinilec musel na dva týdny do vězení.

V bezpečí nejsou lidé ani v restauraci. Na začátku roku si přišli zástupci úřadů pro dvojici lidí v Krasnodaru, kde zrovna jedli. Někdo nahlásil policistům povahu jejich soukromé konverzace.

„Kvůli vyjadřování nesouhlasných názorů v soukromí nebo uzavřeném prostředí jsou úřadům hlášeni lidé po celé zemi. Učitelé udávají žáky, studenti donášeli na profesory a spolužáky, stížnosti podávali sousedi, kolegové, a dokonce i rodinní příslušníci,“ popsal list Financial Times atmosféru v Rusku.

Aplikace udavačů

Nelichotivý trend udávání v ruské společnosti dokonce reflektuje i jedna mobilní aplikace, která se objevila v obchodě Google Play před pár dny. Podle expertů má parodický smysl, to ale někteří uživatelé – kterých je přes pět tisíc – možná neví.

Aplikace nese název Moj donos (Mé udání) a přebírá grafický design ruských státních platforem.

„Tato mobilní aplikace pomáhá občanům podávat neanonymní nebo anonymní oznámení o protiprávních aktivitách. Aplikace dělá život jednodušším pro občany a pomáhá vytvářet bezpečné a čisté veřejné prostředí,“ uvádí se v popisu aplikace na Google Play.

Tagy: