Tváří v tvář smrti: Češi na Ukrajině čelí ruské palbě. Chybí výbava pro noční boj, vzkazují

Čeští bojovníci na frontě jsou pod velkým tlakem ruských vojsk. Navíc jim chybí vybavení na noční boje.

Ukrajinci zveřejnili záběry tvrdých bojů o Severodoněck

Dunění dělostřelecké palby i útoky pod rouškou tmy. Čeští bojovníci na východě Ukrajiny urputně brání strategické pozice a zároveň čelí obrovskému tlaku ze strany ruských vojsk. Jsou ve výrazné nevýhodě – čím dál častěji musí čelit útokům i v noci, chybí jim ale vybavení pro vidění ve tmě. Redakci CNN Prima NEWS skrze humanitární organizaci Mise Ukrajina prozradili, že nejvíce postrádají termovize a noktovizory.

Na Donbasu nadále pokračují intenzivní boje o každý metr země. Ruská armáda se spoléhá na masivní zapojení dělostřelectva, které zasypává ukrajinskou stranu válečné fronty. Obráncům se v mnoha případech daří postup Rusů odrážet, ovšem s velkými ztrátami.

U charkovské fronty bojuje také dobrovolnický prapor Karpatská Sič, který se skládá z ukrajinských, britských, latinskoamerických i českých vojáků. Společnými silami se snaží bránit strategické pozice a každý den čelí obřímu tlaku. Sami ale podle zjištění redakce CNN Prima NEWS přiznávají, že jim chybí adekvátní výstroj.

Dle svých slov nejvíce postrádají vybavení pro boj v noci – noktovizory, termovize, dalekohledy a příslušenství na zbraně s nočním viděním. Bez nich se českým bojovníkům odráží ruské pozemní útoky čím dál obtížněji, jelikož oproti prvním dnům invaze na Ukrajinu začala útočící strana pořádat výpady i za tmy.

„Termovize jsou třeba na sledování nepřítele na větší vzdálenosti, převážně v lepší kvalitě a mezi porostem a strukturou bojiště. Zde je to ta nejpotřebnější věc. Vzhledem k tomu, že jsou ruské pozice vzdálené asi 1 500 metrů od nás, klasickým nočním viděním je nevidíme,“ uvedli bojující Češi na Ukrajině. Podotkli, že i základní příslušenství pro klasické noční vidění je na frontě nedostatkovým vybavením.

Nákup nočního vidění pro české dobrovolníky na východní frontě.

SBÍRKA NA NÁKUP NOČNÍHO VIDĚNÍ PRO ČESKÉ DOBROVOLNÍKY! V návaznosti na události posledních dní považujeme za nutné odpovědět na skon Michala Janíka, který působil v jednotce s dalšími českými chlapci. Právě s touto jednotkou jsme nyní v úzkém kontaktu a snažíme se jim zajistit vše potřebné tak, aby se snížilo riziko dalších úmrtí mezi našimi krajany. Aktuálně kluci nejvíce potřebují noční vidění. Rusové tuto techniku získali, a tak útoky v noci jsou pro české bojovníky nyní velmi rizikové. 2x Elektrooptic Fortis 33x ZOOM ( cca 220 000 Kč/ks) 4x EOTech 552 (cca 20 000 Kč/ks) 3x AGM Global Vision Exploratory (cca 140 000 Kč/ks) 3x AGM Global Vision Cobra (cca 200 000 Kč/ks) Aktuálně se podařilo najít dodavatele schopného rychlého dodání. Transparentní účet Mise Ukrajina má 1/5 potřebné částky a tak budeme vděční za jakýkoliv příspěvek. Jakmile budeme mít vše potřebné, obratem vyrážíme na frontu. Čeští kluci jsou na frontě! Bojují z přesvědčení, že pokud neudrží pozice na Ukrajině, časem budou bojovat na našem území proti stejnému nepříteli. Nesmíme dopustit, aby v tom zůstali sami. Musí vědět, že náš národ je s nimi! Všem děkujeme za pomoc Čechům v boji. 💳 Transparentní účet: 4005004017/5500 💳 Příspěvek přes PayPal: https://www.paypal.com/paypalme/miseukrajina 💻 Platby lze sledovat zde: https://bit.ly/TransparentniUcet K poskytnutému daru jsme schopni vystavit potvrzení o daru pro daňové účely.

Posted by Mise Ukrajina on Thursday, June 23, 2022

„Každý kus, který se k nám dostane, zvyšuje naši šanci na přežití i odražení útoku. Hlavně při nočních bojích je toto vybavení třeba víc než kdy jindy. Rusové touto technologií disponují, my nevidíme nic,“ zdůraznil český bojovník z praporu Karpatská Sič.

Jednotka prostřednictvím dobrovolníků z Mise Ukrajina zveřejnila seznam konkrétního vybavení, které na frontě postrádá. Cena doplňků pro zbraně se točí okolo 20 tisíc korun za kus, termovize a dalekohledy už ale stojí statisíce korun. Celková částka za požadované vybavení činí téměř půl milionu korun.

  • Electrooptic Fortis 33× ZOOM – 1×, 250 tisíc korun
  • AGM Global Vision Exploratory – 3×, 150 tisíc korun
  • AGM Global Vision Cobra – 3×, 205 tisíc korun
  • Vortex Razor AMG UH-1 Gen. 2–4×, 20 tisíc korun

„Právě s touto jednotkou jsme nyní v úzkém kontaktu a snažíme se jim zajistit vše potřebné. Jakmile dané vybavení získáme, obratem vyrážíme na frontu. Čeští kluci bojují z přesvědčení, že pokud nebudou držet pozice na Ukrajině, časem budou bojovat na našem území proti stejnému nepříteli. Nesmíme dopustit, aby v tom zůstali sami. Musí vědět, že náš národ je s nimi,“ uvedl Marek Wiesner, který stojí za organizací Mise Ukrajina.

Projekt Mise Ukrajina

Prakticky od začátku války se čeští dobrovolníci z Mise Ukrajina snaží zapojit do dobročinných aktivit. Náklady na převoz ukrajinských uprchlíků a potřebného humanitárního i vojenského materiálu Češi financují skrze vlastní sbírky. Více informací o projektu, podrobnosti o dosavadních aktivitách a číslo transparentního účtu najdete na webu miseukrajina.cz či na Facebooku, Instagramu a Twitteru organizace.

Čeští bojovníci podle dobrovolnice Denisy Boháčkové potřebují i další vybavení, jako jsou chrániče na kolena. Možnosti pomoci mohou zájemci nalézt na webových stránkách organizace Mise Ukrajina či na facebookové stránce dobrovolníků.

Na Ukrajině padl i český voják

V pluku Karpatská Sič bojoval i dvaačtyřicetiletý český voják a skaut Michal Janík. Měsíce se věnoval humanitární pomoci na Ukrajině, poté se připojil k bojovníkům v Karpatské Siči, s nimiž odrážel ruské útoky na východě země. Jedna z ranních hlídek se mu ale stala osudnou. Zemřel během ruského dělostřeleckého útoku.

„Byl přidělen k jednotce, jejímž úkolem bylo držet jednu ze dvou velmi zkoušených pozic. Jednalo se o přístupovou cestu, kudy mohla ruská technika projet a postoupit dál v bojové zóně. Míšova jednotka tak byla pod častým náporem útoků nejen jednotlivých vojáků, ale i vojenské techniky. Dle vyjádření jeho spolubojovníků se jim ale dařilo ruský tlak odrážet. Zvládali ničit jak obrněná vozidla, tak tanky,“ řekla Boháčková již dříve v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Tagy:
válka smrt Ukrajina vybavení zbraně dobrovolníci humanitární pomoc Rusko Donbas Ozbrojené síly Ruské federace válka na Ukrajině ruská invaze na Ukrajinu Fortis termografie Mise Ukrajina Karpatská Sič noční vidění