Češi vládnou Evropě v placení mobilem, tvrdí expert. Na jaká úskalí si dát pozor?

Češi a placení mobilem? Napříč Evropou jsme premianti.

Co na to vaše peněženka 18.3.2024

Češi se hotovosti již částečně vzdali, v platbách preferují především mobilní telefon nebo chytré hodinky. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to konstatoval manažer společnosti Visa pro ČR Petr Polák. Poznamenal také, že mezi evropskými státy je Česko v otázce placení mobilním zařízením premiantem. Odborník mimo jiné doporučil, jak předcházet možným rizikům spojeným s bezhotovostními transakcemi.

Využití chytrých hodinek k platbě se hodí při několikadenních sportovních výletech, třeba na kolo, připomněl Polák. Klasická platební karta je prý spíše na ústupu.

K TÉMATU: Dovolená v Chorvatsku se letos prodraží. Češi si připlatí i v jiných oblíbených destinacích

„Standardem začíná být spíše její virtuální podoba z jedniček a nul. Některé banky dokonce umožňují svým zákazníkům vystavit ji pouze v této formě,“ připomněl v pořadu Co na to vaše peněženka.

Obecně však podle Poláka platí, že se Češi hotovosti do značné míry vzdali. „Preferují spíše mobilní telefon či hodinky. Z celkového objemu transakcí na kartách vyplývá, že 61 procent jich proběhlo prostřednictvím terminálu v kamenných či internetových obchodech. Češi tak oproti době před osmi lety udělali velký skok kupředu,“ zdůraznil expert.

V rámci evropských států jsme ohledně placení mobilem dokonce premianti. „Více než 40 procent celkových objemů plateb na kartách se dnes děje prostřednictvím mobilního telefonu. Česko v tomto ohledu vládne s velkým náskokem před Španělskem,“ vysvětlil s odůvodněním, že na tuzemské scéně byla obliba bezkontaktního placení napříč lety enormní.

Nakupující se prý nemusí bát, že by nezaplatil bez mobilních dat. „Obraz karty je uložen v bezpečnostním prvku, který se nachází přímo v systému telefonu. Stačí jen nabitá baterie,“ shrnul Polák.

Také připomněl nejzákladnější pravidla bezpečnosti. „V případě karty je dobré nenechávat třeba papírek se svým PINem v její blízkosti. Rovněž nesmíte nikomu sdělovat své karetní údaje. Vaše banka je po vás nikdy nebude vyžadovat, takže pokud k něčemu takovému dojde, jedná se o podvod,“ apeloval na klienty.

„Většina bankomatů už přešla na bezkontaktní výběr, takže stará forma podvodů s nainstalovaným dodatečným zařízením, které přečte údaje z karty, zcela odpadá,“ dodal Polák s tím, že i přesto stále doporučuje si při zadávání PINu zakrýt dlaň.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pozor na falešnou cestovní kancelář, varuje ministerstvo. Z dovolené se může stát noční můra

Tagy: