Češi jsou v pandemii premianti, přijde k nám maximálně vlnka, říká biochemik Hostomský

Zdeněk Hostomský

Epidemie koronaviru v Česku dál zrychluje

Čísla pozitivně testovaných dále rostou. Za pondělí přibylo 804 nakažených a číslo R je na hodnotě 1,31. Biochemik Zdeněk Hostomský však nevidí důvod k panice a říká, že Česku žádná vlna pandemie nehrozí, maximálně „vlnka“. Expert pro CNN Prima NEWS také řekl, že Češi jsou v Evropě v počtu nakažených za premianty. Zdůvodnil to však tím, že si nákazou za poslední rok prošlo velké množství lidí.

„Samozřejmě zůstaňme v klidu. Čísla jsou jedna z nejnižších v Evropě,“ zhodnotil ve vysílání CNN Prima NEWS aktuální situaci v tuzemsku Hostomský. Biochemik dodal, že dnes jsou Češi ve světové špičce. „Jsme premianty, protože jsme si prošli tou obrovskou vlnou,“ dodal s odkazem na pandemii v uplynulém roce.

Parazitolog Jaroslav Flegr naopak varuje, že se na podzim nakazí všichni lidé. „Dokonce i ti očkovaní, ale ti to nepoznají,“ řekl vysokoškolský pedagog. Kromě toho odhaduje, že by už v prosinci či nejpozději v lednu mohl přijít lockdown.

S tím však Hostomský nesouhlasí. „Kolega Flegr se v tom trošku vyžívá,“ řekl biochemik pro CNN Prima NEWS a uvedl, že sice mohou růst počty případů, ale je potřeba rozlišovat, kdo je „jen“ nakažený a kdo opravdu nemocný. „Počty úmrtí jsou aktuálně jednotky lidí denně, většinou staří a dokonce neočkovaní. Katastrofa nám nehrozí,“ dodal Hostomský.

Fanouškem plošného lockdownu není ani šéf poslanců TOP 09 a radiodiagnostik Vlastimil Válek. „Plošný lockdown není podle mého názoru cesta, jak zabránit růstu pozitivně testovaných. Co mě zajímá, je nárůst počtu hospitalizovaných, a to jak na běžných odděleních a na JIP, a ještě více mě zajímá, jaký je stav těchto pacientů,“ řekl Válek redakci CNN Prima NEWS.

Vojtěch: Neplánujeme zpřísňování ani rozvolnění

Ministerstvo zdravotnictví podle všeho zatím žádné změny v opatřeních nechystá. „Základní opatření v tuto chvíli držíme. Neplánujeme jejich zpřísňování, ale zatím ani rozvolnění,“ řekl v úterý na tiskové konferenci ministr Adam Vojtěch (za ANO). Dále dodal, že nárůst není nikterak výrazný a počty nakažených jsou „v bezpečných hodnotách“.

Pro zachování současného stavu je i imunolog Václav Hořejší. „Myslím, že by se opravdu nemělo přistupovat k nějakým dalším omezením. To, co je teď předepsáno, myslím docela stačí,“ sdělil CNN Prima NEWS.

V nemocnicích je aktuálně 255 lidí, z toho 39 ve vážném stavu. Pro srovnání – loni bylo s COVID-19 v tento den, tedy 5. října, hospitalizovaných přes 1 100 osob.

Tagy: