Češi mnohdy neumějí správně česky. V čem nejčastěji chybujeme?

Karla Tchawou Tchuisseu

Český jazyk je krásný, ale dokáže být i zrádný. Pravopis v sobě totiž skýtá některé záludnosti. Navíc v době, kdy se komunikace stále více přesouvá na sociální sítě, se ustálily některé nekorektní výrazy. Nejeden z takzvaných influencerů má často problém s gramatikou. Proto právě přes sociální sítě se rozhodly šířit osvětu dvě kamarádky z vysoké školy. Založily projekt Červená propiska a upozorňují na časté pravopisné chyby.

„Nejčastěji chybujeme v číslovkách, někdy se snažíme o hyperkorektnost. Interpunkce je tipovačka,“ popisuje zlozvyky Čechů spoluautorka projektu Červená propiska Karla Tchawou Tchuisseu. Na sociální síti Instagram pak na chyby upozorňují.

Vlivem sociálních sítí se navíc rozmohly i takzvané patvary. „Namísto slova komentář lidé často používají slovo koment,“ doplňuje. O vzdělávání má ale zájem spíše starší generace. „Ačkoliv diktáty na základních školách nebyly oblíbené, teď máme jen dobré reakce. Možná z nostalgie,“ míní Tchawou Tchuisseu.

Kromě působení na Instagramu se svou spoluzakladatelkou organizují i workshopy, kde učí třeba i e-mailovou korespondenci. „Například lidi upozorňujeme, že jednoslovné výrazy jsou nic neříkající a je lepší pár slovy vystihnout myšlenku e-mailu. Hodně matoucí jsou anglická pravidla, která se liší,“ doplňuje. Důležitá je podle ní také následná kontrola, a pokud si nejsme jisti, doporučuje se podívat na on-line jazykovou příručku.

Naučit se správně psát i mluvit by ale měla do velké míry zajistit i základní škola. „Nerada hodnotím, když neučím. Co ale vím, tak se výuka na školách velmi zlepšila. Klade se i větší důraz na mluvený projev, což dřív nebylo, a je to velmi důležité,“ uzavírá Tchawou Tchuisseu.

Tagy:
Instagram projekt chyby sociální síť základní škola český jazyk Červená propiska Karla Tchawou Tchuisseu diktát korektura spisovný jazyk propiska