Češi na olympiádě: „Spiderman“ Adam Ondra míří na první olympiádu. Cinkne to?

Poprvé v historii se na olympijských hrách objeví sportovní lezení, které bude kombinací tří disciplín: lezení na rychlost, lezení na obtížnost a bouldering. A Česko má horké želízko v ohni. Světového rekordmana Adama Ondru.

Adam Ondra (28 let), sportovní lezení – kombinace

  • Disciplína: Sportovní lezení – kombinace
  • Datum a místo narození: 5. února 1993, Brno
  • Výška a váha: 185 centimetrů, 70 kilogramů
  • Stav: Svobodný, partnerka Iva Vejmolová

Adam Ondra začal s horolezectvím se svými rodiči asi ve třech letech. Ihned se začal projevovat jeho talent. Už ve svých dvanácti letech se zařadil mezi desítku nejlepších lezců na obtížnost světa. Nyní je v této disciplíně trojnásobným mistrem světa a světovým šampionem v boulderingu (lezení bez lana v nižších výškách).

V roce 2016 na sebe Ondra upozornil, když v rekordním čase osmi dní vylezl na pověstnou Dawn Wall masivu El Capitan v amerických Yosemitech. Předchozí maximum tehdy vylepšil o jedenáct dní.

Posouvá hranice obtížnosti lezení

V září 2017 Adam Ondra jako první v historii zdolal v norském Flatangeru nejtěžší cestu světa Silence s obtížností 9c a posunul hranici svého sportu. Do té doby měly tři nejtěžší cesty na světě obtížnost 9b+. Všechny je mimochodem zdolal jen Ondra.

O rok později přelezl dvě nejtěžší cesty v Rumunsku: nejprve Black Cobra obtížnosti 9a a o dva dny později Stone Buterfly 9a+. „Málokdy je stěna hladká deska jako tam. Chytů je na ní tak akorát, aby se na ni dalo vylézt. Kdyby jediný chyběl, už to nepůjde,“ uvedl tehdy.

„Žiju, abych lezl, lezu, abych se cítil naživu,“ Adam Ondra.

Na konci jara český horolezec sice suverénně ovládl dva závody Světového poháru v boulderingu, ale na konci června poprvé po třech letech nevyhrál závody v lezení na obtížnost.

„Dosavadní průběh sezony považuji za velmi úspěšný a pozitivně hodnotím i uplynulý víkend v Innsbrucku. Nejdůležitější nebylo vyhrát, ale nabrat sebevědomí a vidět, že jsem na tom dobře, což se určitě prokázalo,“ uvedl v rozhovoru pro iDnes. „Vyhrál jsem kvalifikaci i semifinále, ve finále jsem zariskoval a sjela mi noha. Kdyby o něco šlo, tak si to pohlídám, a myslím, že se mi to nestane. Zároveň si myslím, že je pozitivní nejet do Tokia s pocitem nesmrtelnosti,“ dodal.

Podaří se českému „Spidermanovi“ v Tokiu předvést všechno, co v něm dříme?

Tagy:
Tokio Olympijské hry Brno Rumunsko Adam Ondra horolezectví Spider-Man olympijské hry Česko sportovní lezení lezení Letní olympijské hry v Tokiu 2021 Iva Vejmolová