Češi v zahraničí by mohli volit korespondenčně, prosazuje vláda. Opozice je skeptická

Česká ambasáda v Mexiku

Namísto toho, aby jezdili stovky kilometrů na ambasádu, by mohli Češi v zahraničí volit například budoucího prezidenta korespondenčně. Navrhují to senátoři a jednat o tom mají poslanci na nejbližší schůzi. Jenže panují obavy, jestli se dá zajistit, aby všechno proběhlo správně.

Český muzikant volil na dálku z velvyslanectví v Brazílii. A k volbě českého prezidenta v roce 2013 přistoupili i lidé v thajském Bangkoku. Například v celých Spojených státech amerických jsou dohromady jen čtyři volební místnosti. Kdo chce ze zahraničí vybírat poslance nebo prezidenta, musí urazit někdy i tisíce kilometrů. Češka žijící ve Velké Británii jela do volební místnosti dokonce devět hodin. „Jela jsem do Manchesteru, kde jsem si musela najít ubytování, abych si dala šlofíka a mohla jsem dnes odvolit,“ popsala situaci z loňského roku, kdy probíhala volba do Poslanecké sněmovny.

Brzy by však Češi v zahraničí mohli volit korespondenčně. Navrhují to senátoři a v plánu to má i nová vláda Petra Fialy (ODS). Možnost by se mohla týkat až 600 tisíc lidí, aktuálně jich volí okolo 13 tisíc. „Čas kvapí, blíží se prezidentská volba a my bychom rádi, kdyby se občané v zahraničí – studenti, pracující – mohli této volby zúčastnit,“ podotkl předseda poslaneckého klubu Marek Výborný (KDU-ČSL).

Jenže ve světě už se objevily problémy se sčítáním korespondenčních volebních lístků. V Rakousku kvůli nejasnostem dokonce výsledek voleb zrušili a Rakušané šli k urnám po pár měsících znovu. Právníci poukazují především na dvě slabiny. „Není možné zaručit, že neproběhl nějaký nátlak, když člověk vykonával volbu mimo oficiální prostředí, a druhý zásadní problém je, že se hlasy někde zaseknou a potrvá to dlouho,“ sdělil právník Vilém Anzenbacher.

Opozice je proti

Na ministerstvu vnitra se nyní řeší, jak přesně korespondenční variantu zajistit, aby byly volby na dálku bezpečné. „Aby byla nezpochybnitelná, jednoduchá, skutečně na jméno se speciálními obálkami a podobně, to se všechno vyřešit dá,“ myslí si šéf resortu Vít Rakušan (STAN). Na to prý senátoři při psaní návrhu mysleli. „Poté, co jsem si ho nyní prostudoval, musím říci, že je promyšlen velmi důkladně,“ dodal Anzenbacher.

Babišova vláda sice měla korespondenční volbu v programovém prohlášení, slib ale nesplnila a nyní už jsou poslanci ANO jasně proti. „Ještě jsme se o tom na klubu nebavili, jestli to má vůbec smysl měnit a dávat pozměňovací návrhy. Za nás je korespondenční volba nepřijatelná,“ sdělil poslanec Patrik Nacher. Skeptický je i šéf SPD Tomio Okamura. „Nedokázali jsme jako vláda ošéfovat ani sčítání lidu, spadl server, a právě Český statistický úřad má na starost i sčítání voleb,“ podotkl.

Opoziční strany se do usnadnění voleb v zahraničí nehrnou. ANO získalo jen pět procent, SPD dvě procenta. Zato pětikoalice v zahraničí slavila úspěch s 85 procenty.

Tagy: