Češi více investují, ale hotovost si vzít nenechají. „Do matrace“ spoří každý osmý

Češi přijdou o státní podporu stavebního spoření

Každý osmý Čech má uspořené peníze doma v hotovosti

Mít peníze uložené doma v hotovosti? Každý osmý Čech, který něco naspořil, to stále považuje za nejlepší způsob. Jeho obliba rostla už za pandemie, válka na Ukrajině to ještě zvýraznila. Ukazuje to aktuální průzkum investiční společnosti Generali Investments. Na druhou stranu ale roste i počet těch, kteří se rozhodli investovat. Akcie nebo dluhopisy či jiné finanční produkty už nakupuje každý druhý Čech.

Češi se bojí inflace, hotovost si ale vzít nenechají. Zatímco loni upřednostňovalo hotovost zhruba 9,2 procenta Čechů, letos už to bylo 12,7 procenta.

„My jsme ten průzkum dělali v polovině března, po vypuknutí rusko-ukrajinské krize, kdy domácnosti začaly kumulovat své finanční prostředky ve větší míře v hotovosti,“ vysvětlil obchodní ředitel Generali Investments Petr Mederly.

„Každá nejistota, ať už to byl covid, nebo finanční krize, nebo teď válka, část lidí vede k tomu, že si pro jistotu opatřují hotovost. Co kdyby se ten válečný konflikt rozšířil na západ a co kdybychom byli v situaci, kde jsou Ukrajinci, tak abychom při ,útěku‘ měli hotovost,“ objasnil hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Vedle hotovosti roste také obliba investic, věnuje se jim už každý druhý Čech. Nejčastěji investuje do akcií a nemovitostí. Na třetí místo se nově dostaly kryptoměny, které jsou hitem zejména mezi mladými do 26 let.

Větší zájem o investice souvisí s inflací. Dokud byla nízká, řada lidí neměla motivaci starat se o peníze. Investování ale nemá v Česku dlouhou tradici, lidé proto často dělají chyby. Mezi ty největší patří fakt, že investují do toho, čemu nerozumí, prodávají, když klesne cena, anebo očekávají rychlý výdělek. „Platí odvěká relace, že větší výnos znamená i vyšší riziko a to by měl mít každý na paměti,“ dodal Marek.

Rozhodování drobných investorů nejčastěji ovlivňují drahé energie. Pokud jim zbydou peníze na běžném účtu, nechávají je tam jako železnou rezervu.

Tagy: