Pšenici skupují obchodníci z Afriky a Blízkého východu. Chleba může brzy stát 80 korun

Pšenice rapidně zdražuje

I přestože jsme v pěstování pšenice soběstační, přichází její rapidní zdražování. Důvodem je velká poptávka obchodníků ze severní Afriky a Blízkého východu. Skupují naši pšenici a ženou cenu nahoru. I proto by Svazy pekařů i zemědělců chtěly po vládě, aby kontrolovala vývoz obilí mimo EU.

Rusko a Ukrajina se na celosvětovém vývozu obilí ještě v loňském roce podílely z více než 30 procent. Válka ale stopla export z obou zemí a státy, které na jejich produkci byly závislé, se teď poptávají jinde.

„V těchto dnech nebo i týdnech se tady pohybují obchodníci ze Severní Afriky, z Egypta, Blízkého východu, ze Saudské Arábie a z Libanonu. Nakupují stávající pšenici ze stávající úrody, ale bohužel – a toho se bojíme – nakupují už i budoucí úrodu,“ prohlásil ředitel Svazu pekařů Bohumil Hlavatý.

V produkci obilovin jsme soběstační na 150 až 180 procent. Přebytek vyvážíme hlavně do okolních zemí. Agrární komora ale očekává, že nákupčí ze Severu Afriky a Blízkého východu okolní země přeplatí.

„Tam už je to otázka hladomoru, takže motivace těch zemí je skutečně vysoká. Dá se očekávat, že celosvětový boj o zrno bude v letošním roce dost vypjatý,“ zhodnotil prezident Agrární komory Jan Doležal.

Problém proto mají čeští mlynáři, kteří teď nakupují pšenici za stejné peníze jako obchodníci z ciziny. To prý nakonec povede k ještě dražšímu pečivu. „Mlynářům se zdraží základní surovina, tím pádem výrazně zdraží mouku, my ji jako pekaři výrazně dražší nakoupíme a potom musíme zdražovat pečivo,“ popsal Hlavatý.

Vyplatí se péct doma

Zatímco teď stojí rohlík v průměru lehce přes dvě koruny, do roka by podle ekonomů mohl stát už čtyři koruny. „My se na konci roku můžeme dostat na cenové úrovně, kdy bude chleba stát v průměru 70 až 80 korun za bochník,“ varoval ekonom Lukáš Kovanda.

Vyplatí se tak pečení doma. Ekonomové tvrdí, že chléb ze supermarketu, který stojí 40 korun, byste si v domácí pekárně dokázali upéct o deset korun levněji.

Zdražení pšenice se věnovala i pondělní 360°:

Tagy: