Češi v Japonsku: Vondroušová všechny místní zaskočila. Chtěli Ósakaovou ve finále

Třebaže Češi žijící v Japonsku vnímali olympiádu spíše kriticky, první medailové úspěchy krajanů jejich postoj trošku obměkčily. Markéta Vondroušová se podle nich u Japonců zapsala jako přemožitelka Naomi Ósakaové, její úspěch je šokoval. Obavy a nespokojenost, které plynou především z pandemické situace, ale nadále přetrvávají, popsali oslovení Češi redakci CNN Prima NEWS.

České sportovní úspěchy mnohé Japonce překvapily, především ty na tenisovém kurtu. „O Markétě Vondroušové zde nikdo z mého okolí předtím příliš neslýchával. Popravdě ani já, ale na rozdíl od japonských přátel sport aktivně moc nesleduji. V momentě, kdy vyřadila Naomi Ósakaovou z turnaje, byli v šoku,“ popsala redakci Markéta Ohara Roubíčková z japonské metropole Ósaka.

Pro lokální i celostátní média se z porážky populární domácí sportovkyně stalo velké téma. „Všichni víme, že to nemá jednoduché, ale tak nějak Japonci věřili, že se dostane alespoň do semifinále, ideálně že dosáhne na medaili. Byla to jejich olympijská tvář. Nicméně si nemyslím, že si zaslouží nějaké negativní komentáře, je to sport a prostě jí to teď nevyšlo,“ přiblížila redakci CNN Prima NEWS.

Naopak zlatého judistu Lukáše Krpálka si někteří Japonci pamatují poměrně dobře. Ani ne tak díky medaili z Ria 2016, jako spíše z judistického šampionátu v roce 2019, který se rovněž odehrál na tatami v tokijském Budókanu.

„Judo zde sledují obzvlášť bedlivě, Japonci jsou na svůj sport hrdí a také nadšení, kolik medailí dokázali z protivníků už vytřískat. Krpálek je se zlatem možná trošku překvapil, ale nemyslím si, že hodně. Japonci v kategorii nad 100 kilogramů nemají zas tolik lidí,“ pokračovala rodačka z Českých Budějovic, která nyní pracuje v pohostinství. V této kategorii za Japonsko bojoval Hisajoši Harasawa, v semifinále ale prohrál právě s Krpálkem.

Fandí se jen u televize

Ohara Roubíčkové přijde škoda, že nikdo nemůže sportovcům fandit přímo na stadionu. I přes televizi působí dění v Tokiu poněkud ochuzeně, nic na tom nemění ani předtočené tleskání diváků, které se občas ozve z prázdných tribun. Podle ní poslední týdny ukazují, že Japonci šíření koronaviru podcenili.

„Pravda, že jsem s lístkem tak dlouho otálela, až jsem nákup vzdala. Nelíbila se mi představa, že bych odletěla do Tokia a následně přispěla k nárůstu nákaz. Covidu se tu bojí všichni. Ale samozřejmě bych naše borce a borkyně nejradši povzbuzovala přímo tam než z obýváku, kdyby se vše odehrávalo za bezpečnějších podmínek. To ale není současný případ, je to škoda,“ řekla za sebe z Ósaky.

Českým sportovcům aktivně fandí také Blanka Kobayashi, marketingová ředitelka v Harry Kings International, která v Tokiu žije dlouhodobě. I přes nadšení z medailí uznává, že olympiáda působí smutně a opuštěně. „Samozřejmě už někteří sportovci a účastníci porušují pravidla, což je nezodpovědné,“ řekla CNN Prima NEWS.

Co čeká japonskou společnost po mezinárodním sportovním svátku, nebude podle ní příliš pozitivní. „Ekonomický dopad to bude mít šílený. Obzvlášť s hrozným nárůstem případů nákaz za poslední dny,“ doplnila pro redakci.

Radost ze sportovců, nespokojenost z očkování

Jana Červená, která žije dlouhodobě v Jokohamě a pracuje v Tokiu, má z českých medailových žní taktéž velkou radost. „Když hrála Vondroušová s Ósakaovou, měla jsem zrovna home office a hrozně jsem u TV fandila. Bohužel ale zápasy, kde by nebyli Japonci, se prakticky nevysílají, takže člověk nemá skoro šanci něco vidět. Tenis se mi aspoň podařilo najít on-line. Jinak jsem o ostatních medailích spíše četla na internetu,“ popsala pro CNN Prima NEWS.

Stejně jako řada dalších lidí, mezi fanděním sportovcům a fanděním pořádání olympiády vidí rozdíl. Sama se stavěla proti uskutečnění her za tak křehké pandemické situace.

„Kdyby si na začátku aspoň nedávali tolik času s očkováním veřejnosti, mohlo by to působit o něco lépe. Když na to došlo, dostali přednost lidé spojení s olympiádou a širší veřejnost pořád čeká. Sama nemám představu o tom, kdy na mě konečně dojde řada, a jen se modlím, aby to bylo aspoň na začátku prosince, jelikož chci na Vánoce domů,“ rozvedla současnou situaci Červená.

Japonsko v posledních týdnech zažívá nejvyšší denní přírůstky nákaz od začátku pandemie. S očkováním oproti zbylým státům G7 začalo až v únoru, a přestože nasadilo mimořádně rychlé tempo, stále zbývá proočkovat značnou část rizikové populace. Obě dávky vakcíny dostala necelá třetina obyvatel, podle některých japonských médií by ale mohly brzy nastat problémy se zásobami očkovacích látek.

Třebaže jsou Japonci známí svou precizností a důkladností, organizace okolo olympiády v nemalé míře sužuje řada problémů a komplikací. Část kritiky se na ně snesla i kvůli tomu, že ani v olympijské bublině se pracovníci a atleti nevyhnuli nákazám.

Tenisový zápas v tokijském pařáku? Přešlap

Velké debaty proběhly kvůli tenisu. Sportovci si stěžovali na nelítostná vedra, ty zmínila i česká oštěpařka Barbora Špotáková. České tenistky zase mluvily o nepříliš přívětivě naplánovaných zápasech. I to považuje Červená za organizátorský přešlap.

„V létě je tu každý rok pocitově 40 stupňů a vlhko. Už v šest ráno z člověka teče pot, i když jenom třeba čeká na peronu na vlak do práce. A tenisový zápas dopoledne? Na to, že měli rok přípravy navíc, mi přijde, že organizaci nezvládli. Ani covidovou situaci,“ uvedla pro redakci.

O něco smířlivěji mluví o olympiádě Jan Staněk z Kitakjúšú. Vzhledem ke vzdálenosti od Tokia by se na olympiádu nedostal tak ani tak. Sám je ale rád, že se olympijské hry konají i přes všechny problémy, přestože by mu dával smysl další odklad.

„Když už se tu shromáždili sportovci, nebylo podle mě cesty zpět. Upřímně mi jich je ale docela líto, prakticky jdou jen soutěžit na prázdných stadionech a vlastně z Japonska neuvidí asi nic. Ti, co třeba nedosáhnou na vyšší umístění, musí být z turnaje úplně rozmrzelí,“ svěřil se redakci CNN Prima NEWS se svým názorem.

Tagy:
Japonsko Tokio Češi olympiáda olympijské hry sport koronavirus COVID-19 Letní olympijské hry v Tokiu 2021