Česká armáda může vyslat až 580 vojáků kamkoli na území NATO, schválila vláda

Armáda ČR

Tisková konference po jednání vlády

Česká armáda může vyslat až 580 vojáků začleněných do sil velmi rychlé reakce Severoatlantické aliance kamkoli na alianční území, oznámila po pátečním mimořádném jednání vlády ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

„Naše jednotky můžeme použít kdekoliv v celé třicítce zemí. Zároveň máme přes 200 vojáků v Pobaltí, v Lotyšsku a Litvě,“ uvedla na tiskové konferenci ministryně.

Vláda podle Černochové také schválila možnost, aby se po českém území pohybovaly ozbrojené síly spojeneckých zemí z NATO. Česko jim poskytne například možnost tankovat na letištích. Rozhodnutí vlády souvisí s postupem NATO, které ve čtvrtek aktivovalo své obranné plány.

Do sil velmi rychlé reakce Česko vyčleňuje 400 vojáků z brigády rychlého nasazení a 180 chemických specialistů. Síly velmi rychlé reakce (Very High Readiness Joint Task Force –⁠ VJTF) jsou součástí aliančních sil rychlé akce. Tvoří je několik tisíc vojáků pozemních, námořních, vzdušných i speciálních sil.

Podle aliančních pravidel musí být připraveny zasáhnout v řádu dnů. Rotace vyčleněných jednotek se mění jednou za rok. O vytvoření VJTF aliance rozhodla na summitu ve Walesu v roce 2014 po ruské anexi Krymu.

Tagy:
Litva NATO Wales ODS Jana Černochová Lotyšsko vláda Česko Armáda České republiky Baltské státy