Pošta se řítí zvláštní českou cestou. Místo privatizace se do ztrátové firmy lijí miliardy

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) na jednu stranu složitě hledá úspory ve státním rozpočtu, přesto se však neobává vydat 8 miliard korun na záchranu České pošty. Proč stát s privatizací alespoň části podniku váhá? Ekonomové oslovení redakcí CNN Prima NEWS se shodují, že dílčí prodej pošty by byl nejjednodušší cestou. Přesto se vláda může privatizaci vyhýbat i z důvodu, že má tento výraz u veřejnosti silnou negativní odezvu.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) naznačil budoucí směřování státního podniku České pošty. Podle něj by se měla do dvou let restrukturalizovat – o práci přijde řada zaměstnanců a společnost se rozdělí. Ve výsledku by měla dál fungovat část s poskytováním základních a finančních služeb a akciová společnost poskytující logistické a balíkové služby.

Transformace České pošty jde ale jinou cestou než v případě německé Deutsche Post nebo rakouské Österreichische Post. Obě společnosti byly v minulosti částečně privatizovány a jsou na trhu velmi úspěšné a ziskové. Nyní chystaná česká cesta ale stále může být jen mezistupněm budoucího prodeje, a to zejména komerční části státního podniku.

ČTĚTE TAKÉ: Nebezpečný koktejl různých demonstrantů. Expert popsal chyby vlády, které za tím stojí

„Vnímám to jako mezikrok. Pokud by se rozhodlo v budoucnu o privatizaci, tak se rozdělení společnosti nemusí uskutečnit. Jinak bych klidně hlasoval pro celkovou privatizaci České pošty. Ať si stát klidně ponechá menší část se zajištěním základních služeb. Komerční sektor ale může jít na trh. Aspoň by se ukázalo, zda může konkurovat ostatním dodavatelům,“ řekl pro CNN Prima NEWS hlavní ekonom Roklen Pavel Peterka.

Podivuje se ale nad tím, jaký scénář zvolil stát v době úspor a připravovaných škrtů. Ministr Rakušan totiž plánuje napumpovat do České pošty v rámci restrukturalizace 8 miliard korun. „Je to zvláštní řešení. Hledáme, kde ušetřit, ale u ztrátové společnosti nám nevadí utratit miliardy korun. Navíc tomu příliš nevěřím a částka bude podle mého větší,“ dodal Peterka.

I podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy by se měl stát spíše vydat cestou částečného prodeje a ne snahou zachránit z veřejných peněz celou společnost. „Jednoznačně je dílčí privatizace nejlepším řešením. V tuto chvíli ale vidím i správný krok rozdělení pošty v rámci restrukturalizace. Je to velký moloch a aspoň je to krok správným směrem,“ řekl pro CNN Prima NEWS Kovanda.

Ekonom ale upozorňuje, že vláda si může dávat odstup od prodeje státní společnosti. V minulosti totiž nápady na privatizaci některé ze státních firem vyvolávaly ostrou debatu. Naposledy zmínila prodeje státních společností například předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„V očích širší veřejnosti je slovo privatizace vnímáno negativně a obávám se, že politici nebudou chtít šťouchat do tohoto vosího hnízda,“ řekl Kovanda.

Tagy: