Spor v koalici: Pekarová chce prodat Budvar, Nekula je proti. Schytal to od Kalouska

Budějovický Budvar

Pekarová chce prodat národní podnik Budvar

Vládní koalice řeší další vnitřní pnutí. Předmětem sporu je výrok předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové, která v rozhovoru pro deník Právo uvedla, že by měl stát prodat budějovický pivovar Budvar. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) ale ztrátu Budvaru přirovnal ke ztrátě ropných polí pro Saúdskou Arábii. Za toto přirovnání nyní schytává kritiku, ke které se připojil i bývalý šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Nekulova slova označil za „bezkonkurenčně největší blbost letošního roku“.

„Stát rozhodně nemá ani provozovat hotel, ani vařit pivo. Není k tomu jediný racionální důvod,“ řekla v rozhovoru pro Právo Pekarová Adamová. Ta se v něm jednoznačně vyslovila pro prodej pivovaru Budvar.

„Zároveň od nás neuslyšíte slova o národním pivovaru jako rodinném stříbru. Jednoduše proto, že jde o naprostý nesmysl, a stejně jako nemáme mít národní lihovar nebo masokombinát, nevidíme důvod, proč by zrovna pivovar měl být výjimkou,“ pokračovala v rozhovoru šéfka dolní komory Parlamentu.

S jejími slovy ovšem nesouhlasí ministr zemědělství Zdeněk Nekula z řad lidovců. Ten na sociálních sítích zprvu uvedl, že Pekarovou Adamovou „má rád“ a „chápe, že to nemá v TOP 09 nyní jednoduché“. „Jednoznačně ale říkám, že Budějovický Budvar PRODÁVAT NEBUDEME,“ hlásí na Twitteru razantně šéf resortu zemědělství.

Lidovecký ministr jako důvod uvádí rekordní tržby podniku v loňském roce, které překročily hranici tří miliard korun. Samotný zisk pak činil 305 milionů korun. „Prodat Budvar je, jako by Saúdové prodali ropná pole,“ přirovnal Nekula.

Největší blbost roku, reaguje Kalousek na Nekulu

Jeho přirovnání se ovšem u některých nesetkalo s pochopením, naopak za něj začal schytávat kritiku. „Budvar tvoří 45 procent HDP (hrubý domácí produkt – pozn. red.) země?“ tázal se například politolog Miloš Gregor s odkazem právě na ropu a Saúdskou Arábii.

Velmi ostře se k Nekulovým slovům vyjádřil exministr financí a bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Bez ohledu na to, zda stát Budvar prodá či nikoliv, Vaše přirovnání k ropným polím v Saúdské Arábii je bezkonkurenčně největší blbost letošního roku, pane Nekulo,“ reagoval Kalousek a dodal, že „tohle nepřekoná ani Tomio“. Tím narážel na předsedu opozičního hnutí SPD Tomia Okamuru, se kterým se vzájemně dlouhodobě kritizuje.

Poslanec STAN: Národ piva může mít národní pivovar

Někteří politici se naopak za Nekulu postavili. Patří mezi ně například jeho stranický kolega a šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. Podle něj stát jistě má zbytný majetek, který se dá prodat, ale „Budvar mezi něj prostě nepatří“.

S prodejem nesouhlasí ani kupříkladu poslanec za hnutí STAN Viktor Vojtko. „Navíc jeho vlastnictví považuji už tak trochu za národní tradici. Národ piva může mít národní pivovar,“ napsal na sociálních sítích Vojtko. Jeho stranický kolega Šimon Heller pro změnu komentoval, že prodat funkční a výdělečný Budvar je pro něj strategie typu „poslední zhasne“.

Proti prodeji se staví i zákonodárci ze současné opozice. „Pan ministr Nekula moc nevystupuje, dnes to prolomil. A musím říct, že velmi trefně,“ komentoval poslanec Martin Kolovratník (ANO). Kritický směrem k Pekarové Adamové byl stínový ministr zemědělství za ANO Karel Tureček. „To opravdu chceme prodat i to poslední rodinné stříbro, co máme? To je snad někomu z TOP 09 líto, že nebyl u divoké privatizace v 90. letech, a chce taky privatizovat?“ tázal se na sociálních sítích Tureček, který byl v minulosti poslancem právě za TOP 09, ale v roce 2016 přešel k ANO.

Příležitost rýpnout si do vládní koalice využil předseda SPD Tomio Okamura. „To chce Fialova vláda rozprodat i to poslední, co ještě ČR vlastní a co přináší peníze do státního rozpočtu?“ napsal na sociální sítě jeden z představitelů sněmovní opozice.

Topolánek připravoval privatizaci Budvaru

O tom, že by Budvar už neměl být státním majetkem, v minulosti, konkrétně od roku 2007, vážně uvažoval bývalý premiér Mirek Topolánek. Jeho ministr zemědělství, kterým byl v té době Petr Gandalovič, dokonce na privatizaci pivovaru chtěl najít poradce, který měl zajistit přeměnu Budvaru v akciovou společnost. Proti se vyslovil prezident Václav Klaus a po několika letech po něm i současná hlava státu Miloš Zeman.

Budvar v loňském roce uvařil rekordní 1,8 milionu hektolitrů piva, což je meziročně o 4,6 procenta více. Zhruba 1,3 milionu hektolitru bylo vyvezeno, což vedlo k meziročnímu růstu exportu o 11,3 procenta. Další výsledky kromě těch, která zmiňuje Nekula, by měl pivovar oznámit ještě během června.

Tagy: