Česká tradice ruční výroby skla se dostala na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO

Ruční výroba více 40 kilogramů těžkého svítidla ve sklárně Bomma ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku

Skláři jsou v UNESCO

Česká republika má od středy další zápis na prestižním seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO – uspěla s nominací ruční výroby skla, na které se podílelo dalších pět evropských zemí. Návrh schválil mezivládní výbor organizace na svém zasedání v Botswaně. Česko má nyní na seznamu UNESCO dohromady devět tradic, zvyků a řemeslných technik. Jako první byl v roce 2005 zapsán slovácký tanec verbuňk, naposledy loni vorařství.

Návrh na zápis ruční výroby skla podaly Organizaci Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) společně Francie, Finsko, Maďarsko, Německo, Španělsko a ČR, koordinátorem byla Francie. V Česku se na přípravě podkladů kromě ministerstva kultury podílelo například Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, ale i zástupci jednotlivých sklářských hutí, škol a profesních organizací.

ČTĚTE TAKÉ: Famózní úspěch. Žatec a krajina žateckého chmele se dostaly na seznam UNESCO

V České republice ve stovkách skláren, rodinných dílen a ateliérů pracuje více než pět tisíc sklářů, brusičů, rytců, malířů, výrobců bižuterie a šperků, sklářských výtvarníků a designérů, uvedlo v tiskové zprávě ministerstvo kultury. Sklářství jako odvětví je důležité zejména v Libereckém a Zlínském kraji a na Vysočině a o jeho technologické jedinečnosti vypovídá i fakt, že jej UNESCO zápisem na seznam nehmotného dědictví ocenilo už v roce 2020, kdy uspěla výroba vánočních ozdob z foukaných skleněných perel.

„Tradiční výroba skla je s Českou republikou spojována odnepaměti a přinesla naší zemi věhlas; české sklo bylo známo vysokou kvalitou řemeslného provedení a je dodnes vnímáno jako symbol dovednosti našeho národa... Velmi mě proto těší uznání mezinárodního společenství. Tento fantastický úspěch nás zároveň zavazuje k systematické podpoře tradiční výroby skla, její popularizaci a propagacim,“ uvedl český ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Česko má nyní na seznamu UNESCO devět zápisů. Kromě verbuňku jde o masopustní průvody s maskami na Hlinecku, sokolnictví, slováckou Jízdu králů, české a slovenské loutkářství, techniku zdobení textilu modrotiskem, výrobu vánočních ozdob ze skleněných perel a vorařství.

Mezivládní výbor UNESCO ve středu kromě návrhu s českou účastí rozhodl o rozšíření seznamu například o italskou operu, tkalcovské techniky v Laosu, thajské oslavy nového roku či intarzování pomocí perel v Ázerbájdžánu a Turecku.

Tagy:
sklo tradice výroba technika UNESCO Česko kulturní dědictví sklářství Ministerstvo kultury České republiky Světové dědictví UNESCO