Famózní úspěch. Žatec a krajina žateckého chmele se dostaly na seznam UNESCO

Náměstí Svobody v Žatci

Žatecký chmel na seznamu UNESCO

Žatec a krajina žateckého chmele se v pondělí staly součástí světového dědictví UNESCO. O zápisu rozhodl mezivládní Výbor pro světové dědictví na svém 45. rozšířeném zasedání v Rijádu. Pro Českou republiku to je sedmnáctý zápis na seznam světového přírodního a kulturního dědictví. Zároveň jde o první chmelařskou krajinu na světě, která získala tento status.

Zapsaná památka se skládá ze dvou částí. První část tvoří krajina s chmelnicemi a vesnicemi Trnovany a Stekník včetně stejnojmenného zámku. Druhou představuje historické centrum Žatce s jeho průmyslovou čtvrtí z 19. století, ve které je největší koncentrace staveb spojených se zpracováním chmele a obchodováním. Obě části jsou propojené řekou Ohří.

ČTĚTE TAKÉ: Holašovické Stonehenge prý léčí mysl i tělo. Magická síla sálá z kamenů už zdálky

„Jsem nesmírně potěšen, že se tuto nominaci podařilo zapsat na seznam světového dědictví, neboť pěstování chmele, našeho zeleného zlata, je neodmyslitelně spjato s českou kulturou. Věřím, že nová památka světového dědictví přinese této lokalitě nejen potvrzení jejích výjimečných hodnot, ale i impuls k dalšímu rozvoji, lepší ochranu a posílení spolupráce na poli památkové péče, turistického ruchu či propagace,“ řekl ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Předseda Svazu pěstitelů chmele ČR Luboš Hejda uvedl, že výbor „ocenil dochované památky spojené s pěstováním a zpracováním Žateckého poloraného červeňáku, nejkvalitnější jemné aromatické odrůdy chmele pěstované v České republice“. Právě v žatecké oblasti se pěstuje většina chmele v ČR, a to na 3 744 hektarech, což je 77 procent celkové výměry.

„Je to pro nás velká prestiž. Dopad to bude mít určitě kladný na celý kraj. UNESCO nám pomůže v tom, abychom už nebyli vnímáni jako špinavý a ošklivý kraj, snažíme se tady o přeměnu regionu,“ řekl hejtman Jan Schiller (ANO). Zápis zároveň pokládá za velký závazek. „Žatec musí načerpat zkušenosti ve městech, které už jsou v UNESCO déle. Pokud bude potřeba, jsme připraveni pomoci,“ doplnil.

Žatec o tento prestižní úspěch usiloval od roku 2007, kdy se dostal na indikativní seznam, který obsahuje potenciální uchazeče o zápis na seznam světového dědictví. První verze nominace s názvem Žatec – město chmele byla zaměřená jen na urbanistické a technické dědictví v Žatci. Výbor pro světové dědictví v roce 2018 označil projekt za zajímavý a vyzval ČR k přepracování a rozšíření o příběh pěstování chmele v okolní krajině. Ve spolupráci města, zástupců chmelařů, pod odbornou asistencí Národního památkového úřadu a českých i zahraničních expertů byla vybrána krajina chmelnic na Steknicku spolu se státním zámkem Stekník.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na žatecké chmelnici vyrostl 60metrový půllitr. Má nejen estetickou, ale i praktickou funkci

Tagy:
Ústecký kraj kulturní památka ministr kultury Martin Baxa Žatec Česko chmel Světové dědictví UNESCO historická památka