České vepřové může zmizet z tuzemských pultů. Válcuje ho výrazně levnější polské maso

prasata

Farmy s vepřovým zavírají

České vepřové by mohlo úplně zmizet z pultů. Zemědělce totiž válcuje levné maso ze zahraničí. Tuzemské vepřové tak ve výsledku pokryje pouze 40 procent domácí poptávky, zbytek se dováží ze sousedního Polska či ze Španělska. Spousta českých chovatelů tak musí po letech ukončovat své chovy prasat, protože se jim podnikání v tomto sektoru nevyplatí.

„My s chovem prasat končíme kvůli ekonomické situaci, nárůstu cen energií a dlouhodobě nevyhovující výkupní ceně masa,“ popsal štábu CNN Prima NEWS agronom Jan Kouba. „Vždycky jsem byl hrdý na to, že jsme ta prasata dělali slušně. Uměli jsme je dělat, ale bohužel v dnešní době už ani to nestačí,“ doplnil.

Zdaleka není jediný, kdo plánuje konec. Z průzkumu Agrární komory ČR vyplynulo, že nejméně polovina všech chovatelů uvažuje o zrušení produkce vepřového do roku 2030. To potvrdila i ředitelka jihočeské sekce komory Hana Šťastná.

„Pokud se nenajdou nějaké mimořádné podpory ze strany státu nebo Evropské unie, tak se obáváme, že chovy prasat zde úplně zmizí. Byť žijeme ve státě, kde je vepřo-knedlo-zelo národním pokrmem,“ sdělila pesimisticky Šťastná.

„Polské vepřové je tak levné, protože je dotované. Dotační politika je v Polsku mnohem štědřejší než v České republice, takže to umožnuje tamním zemědělcům dosahovat tak nízkých cen,“ vysvětlil situaci ekonom Lukáš Kovanda.

Třebaže v anketě CNN Prima NEWS oslovení lidé tvrdili, že nemají problém si připlatit za české maso, v praxi to podle Kovandy příliš vidět není. „Masový zákazník sleduje zejména cenu. Jestliže je polské vepřové o tolik levnější, Čech ho upřednostní,“ pokračoval ekonom.

V českém řeznictví v Ledenicích si zákazník zaplatí za kilo vepřové kýty 109 korun, zatímco v Polsku o polovinu méně. Do jisté míry je to dané ale i tím, že polská vláda nedávno zrušila nebo výrazně snížila DPH u vybraných spotřebních produktů.

Tagy: