Odpustit DPH na potraviny jako Poláci? Jen tlumení bolesti, nevyléčí to nemoc, říká ekonom

Krádež v supermarketu

Rozhovor s Lukášem Kovandou o zdražování

Češi berou útokem polské příhraničí. Důvodem je odpuštění DPH na základní potraviny nebo benzin, i výhodný kurz vůči zlotému. Česko by si ale podle ekonoma Lukáše Kovandy nemělo brát ze svého souseda příklad. „Také bychom mohli odpustit DPH na potraviny, nic moc to ale neřeší. Polsko si za 110 miliard koupilo odsunutí inflace o několik měsíců,“ prohlásil v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Zdražilo by totiž vše, nač si vzpomeneme.

Polsko přistoupilo k řešení zdražování tak, že odpustilo DPH na potraviny. Podle Kovandy se však jedná o řešení, které pouze tlumí bolest, ale neřeší nemoc. „Bylo by to možné i u nás, peníze bychom na to měli. Patříme k nejméně zadluženým zemím Evropské unie, dokonce jsme méně zadlužení než Polsko. Tamní vláda si však odsunula inflaci do srpna,“ podotkl.

Vláda v Polsku podle něj přijala opatření za 110 miliard. „Za takovou sumu si koupili odsunutí inflace o několik měsíců, nic moc to ale neřeší. Snaží se jen ukázat, že se pokouší pro občany něco dělat,“ myslí si ekonom. Dá se podle něj očekávat, že ceny potravin v Polsku budou vysoké po celý zbytek roku, i toho následujícího. „Jde o tlumič bolesti, který ji tiší, ale neléčí chorobu. Proto až Polsko tento tlumič vysadí, tak se nemoc vrátí,“ přiblížil kroky tamní vlády.

Je toho názoru, že česká vláda není primárním hráčem pro boj s inflací. „Tím má být Centrální banka, která s ní již bojuje, zvyšuje úrokové sazby,“ zdůraznil. Na dotaz, co vše letos v Česku podraží uvedl, že se bude jednat o vše, nač si vzpomeneme.

„Loni potraviny příliš nezdražovaly, letos však ceny porostou výrazněji. Promítá se do toho zejména růst cen energií. Jde o pekárenské či mléčné výrobky, zeleninu, ovoce, průmyslové výrobky, uzeniny, cukrovinky. Nač si vzpomeneme, tak to bude zdražovat. Otázka je jen o kolik,“ doplnil.

Tagy: