Osud Sberbank českým bankám nehrozí. Peněz mají spoustu, shodují se experti

Ekonom Štěpán Křeček

Co na to vaše peněženka 9.3.2022

Českým bankám osud, jaký potkal ruskou Sberbank, nehrozí. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS se na tom shodli ekonomové Štěpán Křeček, Dominik Stroukal a Petr Šmelhaus ze spotřebitelské organizace dTest.

Komerční banka začala ve středu vyplácet vklady více než 100 tisíc lidí, kteří měli své peníze uložené u tuzemské filiálky ruské banky Sberbank. Ta neustála odliv peněz klientů v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. „Naše banky se relativně topí v penězích. I Sberbank, která z trhu musela odejít, má peněz dost. Situace není dobrá – je tady válka. Vzniknou hodně specifické náklady. Když se potkají věci jako inflace, která byla předtím, růst cen energií, někomu skončila fixace hypoték a ještě přijde vyšší cena plynu, může to být katastrofa. Na druhou stranu, na to jsme ve všech sektorech připraveni. Ve srovnání s jinými zeměmi pak relativně dobře,“ má jasno Stroukal.

„Banky jsou silné, mají spousty peněz a v současné době jim to, co u Sberbank, nehrozí. U Sberbank se to nestalo proto, že by byla špatná nebo podkapitalizovaná, ale stal se klasický run na banku (velké množství klientů chce naráz vybrat své úspory – pozn. red.). To neustojí žádná banka, pokud se to stane,“ vysvětlil Šmelhaus.

Českým bankám můžeme věřit

I Křeček potvrdil, že český bankovní systém je nyní stabilní. Další výrazné oslabování vůči euru podle něj nehrozí. „Když se podíváme, jak české banky hospodaří, zjistíme, že v posledních obdobích dosahovaly rekordních zisků. Tím, jak se zvyšovala úroková sazba, zvyšovaly se i jejich úrokové výnosy. Banky opravdu mají velké množství peněz. Dokonce řešily problém, že nevěděly, co s nimi dělat. Nemusíme se bát, že bychom se k našim vkladům nedostali. Českým bankám můžeme věřit a jsou stabilní,“ dodal Křeček.

Stroukal upozornil, že Česká národní banka modeluje různé situace a připravuje se ně. „Dělají se zátěžové testy. Banky zátěžovými testy prochází. Nechci říkat, že se nemůže nic stát, ale pravděpodobnost je minimální,“ řekl Stroukal.

I přes stabilitu českých bank by občané měli myslet na určitou finanční rezervu. „Nejen kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině, jde o zcela obecné pravidlo. Rezerva by měla být několikaměsíční. Při nákupech by se neměly používat emoce, ale hlavně rozum,“ apeloval Šmelhaus.

Opatření proti vysokým cenám

Vláda ve středu v reakci na zdražování pohonných hmot přišla s opatřeními, která mají zabránit dalšímu růstu cen benzínu a nafty. Zrušila silniční daň a povinné přimíchávání biosložek do paliv. „Je to krok správným směrem. Tím, že se silniční daň zruší, budou podnikatelé mít menší náklady, tím pádem se tlak na růst cen může zmírnit. Zároveň tím, že se zruší povinné přimíchávání biopaliv, lehce klesnou náklady na výrobu pohonných hmot. Konečně se také bude moci na českých polích pěstovat něco jiného než řepka,“ sdělil Křeček.

„Pravděpodobně by se daly najít i lepší cesty, ale tahle je vhodnější, než kdybychom šli cestou zastropování cen. Jsem rád, že se vláda nevydala populistickou cestou,“ doplnil Stroukal.

Tagy: