České firmy stále drtí drahé energie. Pomoc státu přichází pozdě, tvrdí

Státní pomoc s drahými energiemi přišla pozdě a je složitá, tvrdí některé velké firmy. Ministerstvo průmyslu sice energeticky náročným podnikům slíbilo dvě formy podpory – dotace a zastropování cen energií – jenže první je podle některých podniků příliš komplikovaná a její vyřízení trvá dlouho, v případě druhé zase neexistují podmínky pro její využití. Ty bude vláda teprve schvalovat.

Drahé energie si vybírají svou daň. Největší český výrobce porcelánu už začal propouštět, zatím se jedná o tři desítky zaměstnanců. Pomoc státu podnik nehodnotí dobře. „Vnímám ji velmi negativně. Nejdřív byl program pomoci v roce 2022, který pro nás byl ještě trochu výhodný. Na konci roku ho ale zrušili a nastavila se pravidla pro zastropování, která jsou pro firmu nevýhodná,“ řekl pro CNN Prima NEWS Vlastimil Argman, generální ředitel porcelánky Thun.

Firmám vadí, že vláda nenastavila stejné podmínky jako v jiných zemích. „Německo zastropovalo na 1,7 tisících, my na 2,5 tisících. Dnes se cena na tento strop ani nedostává. Zastropování je tak nulová pomoc,“ uvedl Argman.

Velké firmy mohou za loňský rok čerpat dotace. Vláda na ně vyčlenila třicet miliard korun, dosud bylo vyplaceno 4,7 miliardy. „Zatím se zdá, že je zájem nižší, než se předpokládalo. Je to tím, že Česká republika si stanovila přísné podmínky. Prokazování důvodů v případě čerpání větších částek není jednoduché,“ vysvětlil Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy.

Od letošního ledna mohou velké firmy místo dotací využívat zastropovaných cen. „Jedna z největších otázek je, zda se rámec dotace bude vztahovat na podnik, holding v zemi, nebo v celé Evropské unii. To je dost zásadní,“ doplnil Rafaj. Odpověď zatím není jistá, podmínky pro využití zastropovaných cen totiž nejsou schválené. Vláda je chce stanovit do konce ledna.

Tagy:
energie dotace energetika Svaz průmyslu a dopravy Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Thun 1794