Visingr: Staré sovětské vrtulníky pro Ukrajinu? ČR chybět nebudou, dostaneme nové od USA

Vojenská technika

Jedním z největších dodavatelů vojenského materiálu na Ukrajinu zůstává i nadále Česká republika

Jedním z největších dodavatelů vojenského materiálu na Ukrajinu zůstává i nadále Česká republika. Do válkou zmítané země zamířily podle posledních informací mimo jiné i bojové vrtulníky. Na tiskové konferenci po jednání o dalších dodávkách zbraní pro Ukrajinu to prozradil americký ministr obrany Lloyd Austin. České armádě by vrtulníky neměly chybět mimo jiné i proto, že je dohodnutý nákup nových.

„Za zásadní podporu Ukrajině bych rád poděkoval také České republice, která poskytla své bojové helikoptéry, tanky a raketové systémy,“ uvedl Austin v pondělí. Český resort obrany detaily o dodávkách vojenského vybavení na Ukrajinu odmítá komentovat.

„Moc si vážím, jak pan ministr Lloyd J. Austin ocenil Českou republiku. Ale ze zásady naší pomoc Ukrajině blíže nespecifikuji, promiňte. Připomenu pouze fakt hraničí s jistotou, a to, že do mojí tankové kabelky se toho vešlo a ještě vejde hodně,“ napsala ministryně obrany Jana Černochová na Twitteru.

Z prohlášení Pentagonu je zřejmé, že na Ukrajinu zamířila exportní varianta bojových vrtulníků MI24, tedy stroje, který se začal vyvíjet už v dobách studené války. Česká armáda jich v současnosti aktivně provozuje přibližně deset kusů.

Sleva od Američanů?

Podle bezpečnostního experta Lukáše Visingra je známo, že Česko mělo podstatně větší množství ve skladech. Mohlo jít až o několik desítek. K základní výzbroji vrtulníku patří kulomet ráže 12,7 milimetru. Kromě toho může nést pod křídlem celou řadu řízených i neřízených raket, bomb, kontejnery s kanóny a kulomety. Ukrajinští vojáci by navíc neměli k jejich obsluze potřebovat žádné zvláštní přeškolování.

„Jeho různé varianty používá ukrajinské letectvo. S úspěchem je nasadilo mimo jiné pro útok na palivové sklady v Bělgorodu,“ poznamenal Visingr. Vrtulník MI24 se dá přepravovat velkými transportními letadly. České armádě by neměl chybět mimo jiné proto, že je dohodnutý nákup amerických bitevních vrtulníků AH-1Z Viper.

„Je dost možné, že díky tomu, že jsme předali pár kusů MI24 Ukrajincům, tak bychom mohli dostat od Američanů třeba nějakou slevu na jejich vrtulníky,“ dodal expert. Už v minulosti se objevily informace o přepravě samohybných houfnic, salvových raketometů nebo tanků T-72 z Česka na Ukrajinu. To dokládají mimo jiné fotografie z jejich přepravy nebo snímky přímo z bojů na Ukrajině.

Tagy:
válka Pentagon Ukrajina vrtulník Jana Černochová Česko USA Lloyd Austin Armáda České republiky Lukáš Visingr