Vysoké teploty, deště i sníh. Česko zažije divoký týden, pak se začne ochlazovat

Ilustrační foto

Počasí (12.2.2024 6:10)

Česko čeká zatažený týden s přeháňkami a s nadprůměrnými denními teplotami, které vystoupají až ke 12 °C. V polovině týdne bude ale v noci mrznout. Místy hrozí náledí a námraza, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v předpovědi počasí.

Pondělí bude provázet oblačná obloha s občasnými přeháňkami, v polohách nad 900 metrů očekávají meteorologové sněžení. „Srážky výrazně zeslábly a odsunuly se k severu. Během dne se budou vyskytovat už jen místní přeháňky, a to hlavně v Čechách,“ uvedli na sociální síti X.

ČTĚTE TAKÉ: Děsivá předpověď vědců. Oceánské proudy kolabují, Evropě hrozí ochlazení o 30 stupňů, píše CNN

„Proto očekáváme, že budou hladiny horních úseků toků pozvolna klesat, střední a dolní úseky budou v důsledku dotoku ještě na vzestupu, s překročením prvního, ojediněle i druhého povodňového stupně,“ doplnili meteorologové. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 6 až 10 °C, na jihu Moravy až na 12 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii Déšť, bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Oblačná až polojasná obloha čeká Česko v úterý. „Ze začátku se mohou ještě místy objevovat přeháňky, během dne už budou ale jenom ojediněle,“ upřesnila meteoroložka CNN Prima NEWS Jana Hujslová. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 1 až 5 °C, při déletrvající zmenšené oblačnosti klesnou pod bod mrazu. Po ránu se může místy tvořit náledí. Přes den bude mezi 5 a 9 °C.

Nejchladnější bude noc na středu, kdy teploty klesnou až na −4 °C. Mrznoucí mlhy se mohou na komunikacích místy měnit na námrazu. Přes den se ale teploty opět vyšplhají až na 9 °C.

Oblačný ráz počasí s občasnými mlhami a teplotami mezi šesti až 11 stupni přetrvá do konce pracovního týdne. Od víkendu se začne mírně ochlazovat. V noci bude kolem nuly. Na horách začne opět sněžit.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Průmyslové sněžení překvapilo obyvatele Plzně. Způsobil neobvyklý jev komín teplárny?

Tagy: