Česko je zemí osamělých seniorů. Změnit to má projekt Digitální odysea

Senioři a technologie. To je téma, kterému je třeba se věnovat.

Moudrá Sovička - digitální vzdělání seniorů

Česká Republika patří k evropským státům, kde žije nejvíce seniorů, kteří se cítí osaměle. Dobrou zprávou však je, že existují lidé, již situaci chtějí změnit a snaží se lidem nad 65 let pomoci vrátit se zpět do společnosti. A spolu s tím je také podpořit na cestě k porozumění moderním technologiím, v nichž se velká část starých lidí ztrácí. Právě to je také cílem projektu Digitální odysea.

Snad každý z nás má v okolí alespoň jednoho staršího člověka, který žije sám. S moderními vymoženostmi si příliš nerozumí, a postupně i proto sledujeme jeho odtržení od společnosti, do níž  dříve velmi rád patřil.

Dá se takovým lidem pomoci? Při troše vůle dá. Většina z nich totiž o kontakt s okolím velmi stojí. Málokdo ale ví, kde přesně by měl začít. S tím může pomoci právě projekt Digitální odysea, který přichystala Nadace Vodafone. Ten pomůže pustit se správným směrem samotným seniorům i jejich průvodcům světem internetu.

Jak pomáhá projekt Digitální odysea?

  • učí seniory ovládat mobilní telefony a užívat jejich základní funkce, jako je zvětšování písmen, ukládání kontaktů, posílání zpráv, ale používat také aplikace a rozlišovat skutečnou realitu od fake news
  • pro ty, kdo nemají přístup k internetu, funguje bezplatná telefonní linka, kde se mohou dozvědět o nejbližších termínech připravovaných kurzů i o seznamu knihoven, které jsou do programu zapojené.

„V rámci programu Digitální odysea máte nárok na kurzy zdarma a celý projekt přistupuje k problematice digitální propasti nebo přístupnosti digitálního vzdělávání komplexně. Stojí na několika pilířích, není to jenom o nabídce prezenčních kurzů po celé České republice díky neziskové organizaci Moudrá Sovička. Navázali jsme i spolupráci se Sdružením knihoven, kde je dokonce možné si zapůjčit chytrý telefon, tablet s datovou SIM kartou a studovat doma. A třetím pilířem je naše nová webová stránka se stejným názvem Digitální odysea, kde si můžete projít veškerá témata spojená s digitální gramotností. Není to teda pro úplné začátečníky, ale doporučuju to i pro rodinné příslušníky, kteří chtějí s digitálním vzděláváním seniorům pomáhat a nevědí přesně, za jaký vzít konec,“ radí Jolana Hájková, programová manažerka nadace Vodafone ČR v pořadu Nový Den.

Program během kurzů, na které docházejí senioři osobně i prostřednictvím webu, proškolil už asi šedesát tisíc lidí. Avšak vzhledem k tomu, že v Česku žije v současnosti zhruba dva a půl milionu seniorů, je stále na čem pracovat. Také proto se platforma snaží stále se zdokonalovat, aby oslovila stále více těch, kteří pomoc potřebují. S čím se ovšem musí vypořádat v první řadě, je vedle neznalosti také nedůvěra mnohých začínajících uživatelů v pokročilém věku. S tou ale odborníci podle Jolany Hájkové počítají.

„Nedůvěra je docela namístě. Beru to jako správný přístup, že k novým věcem přistupuji s respektem a vnímám možná rizika, která se mi můžou v online světě odehrát. Tam se je snažíme namotivovat tím, že i tato témata v rámci našich kurzů probíráme. Naučíme je, jak se v tom online světě orientovat a bezpečně ta chytrá zařízení používat.“

Největší motivací pro prolomení bariér mezi seniory a virtuálním světem je pak touha po kontaktu s rodinou, která mnohdy žije daleko, či hobby. A pochopení, že moderní technologie při správném používání přinášejí řadu výhod, které usnadňují životy.

Tagy:
internet senioři digitalizace senior projekt Vodafone Nový den Česko Komerční sdělení Moudrá sovička Nadace Vodafone chytré technologie Digitální odysea