Česko musí bouchnout do stolu. Charanzová se obává obří podpory německých firem

Dita Charanzová (ANO)

Co na to vaše peněženka 15.11.2022

Německo stále chce v boji s energetickou krizí podpořit své obyvatele a podniky pomocí ve výši 200 miliard eur (takřka pět bilionů korun). To znevýhodní na trhu obyvatele a firmy z ostatních členských zemí. Podle europoslankyně Dity Charanzové (ANO) taková pomoc poškodí fungování jednotného evropského trhu. Česká republika, coby předsedající stát Evropské unie, má podle ní povinnost bouchnout do stolu a Německo od jeho plánu odradit. Mluvila o tom v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

„Česká republika je teď předsednickou zemí Evropské unie a já bych čekala, že premiér prostě bouchne do stolu a řekne, že tady musí fungovat určitá pravidla,“ kritizovala Charanzová ministerského předsedu Petra Fialu a jeho kabinet. Česká vláda má mít podle europoslankyně jasný plán.

S tvrzením místopředsedkyně Evropského parlamentu nesouhlasila její kolegyně, europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS). „Předsedající země je pouze moderátorem. Nicméně jsme už opakovaně ukázali, že Česká republika do stolu bouchnout dokáže. Na celoevropské úrovni byla řada opatření, která jsme dokázali prosadit,“ oponovala Vrecionová.

Obě se ale shodují na tom, že to, co Německo chystá, nevěstí nejen pro Česko nic dobrého. „Na nás by to mělo obrovský dopad. Pokud jejich vláda rozhodne o takto obřím opatření a my schválíme pouze pomoc ve výši 30 miliard, tak naše firmy v takové konkurenci neobstojí,“ varovala Charanzová.

Podle zástupkyně hnutí ANO je česká pomoc jednoznačně nedostatečná a ničemu v zásadě podnikatelům nepomůže. „Když se podíváme, co se děje v dalších zemích Evropy, tak uvidíme, že ta česká injekce je opravdu jen kapkou v moři.“

Veronika Vrecionová je naopak toho názoru, že si Česko ve srovnání s dalšími evropskými státy stojí velmi dobře. „Je třeba si uvědomit, že tyto debaty probíhají ve všech členských státech. A řada kolegů říká, že Česká republika dělá více než ostatní,“ uzavřela europoslankyně.

Tagy: