Vláda schválila pomoc firmám. Z rozpočtu pro ně vyčlenila 30 miliard korun

Jozef Síkela a Petr Fiala

Tisková konference: Vláda schválila pomoc firmám

Vláda Petra Fialy (ODS) odsouhlasila pomoc firmám. Ty tak budou moci od listopadu čerpat z celkové podpory ve výši 30 miliard korun. Ta se má týkat zejména zpracovatelského a těžebního průmyslu nebo zemědělství.

Kabinet po středečním jednání uvedl, že velkoodběratelé elektřiny a plynu budou moci od 1. listopadu čerpat podporu, a to z důvodu vysokých cen energií. Podle premiéra Petra Fialy jde o finální opatření v rámci vládní pomoci.

Návrh míří na zhruba 8 000 firem. „Pomoc podnikům poskytneme na základě dočasného krizového rámce,“ řekl ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN).

Zmiňovaný krizový rámec státům Evropské unie umožňuje podpořit podnikatele v důsledku vysokých cen energií. U energeticky náročných firem může maximální podpora činit 200 milionů korun, ostatní společnosti mohou čerpat nejvýše 45 milionů korun.

Síkela také uvedl, že další program bude připraven pro malé a střední podniky v rámci evropského nařízení. Zde bude alokováno dalších 30 miliard korun. Nárok budou mít jako velkoodběratelé na kompenzace až do 80 procent spotřeby energií za posledních pět let. Dočasný krizový rámec zatím platí do konce roku. Vláda však bude usilovat o to, aby se podpora prodloužila i na příští rok.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) po jednání vlády odmítl, že by cenový strop stanovený českou vládou byl vyšší, než jaký navrhla Evropská komise. Vláda totiž stanovila maximální ceny energií, zatímco komise maximální výnosy výrobců. „Není pravda, že naše zastropování není nižší. Jedná se pouze o práh, kdy se může danit. Všechno nad evropský strop se může danit,“ řekl Stanjura.

Vláda odsouhlasila pomoc domácnostem

Fialova vláda na pondělním mimořádném jednání schválila maximální cenu elektřiny a plynu. Domácnosti a živnostníci zaplatí za silovou elektřinu nejvýše šest korun za jednu kilowatthodinu a za plyn tři koruny za kWh.

S opatřením se počítá od 1. listopadu. Za stejné ceny mají nakupovat i samosprávy a veřejné instituce od státního obchodníka s energiemi.

Celková cena včetně regulované složky se tak má pohybovat okolo sedmi až devíti korun za jednu kilowatthodinu.

Opatření pro domácnosti má stát státní kasu kolem 130 miliard korun. Počítá s tím ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), podle kterého se náklady vykompenzují příjmy ze všech státních firem, připravovanou daní z neočekávaných zisků a příjmů z emisních povolenek.

Tagy: