Československá klika ve Vladivostoku se rozrůstá. Putinovu soutěž bude hrát Šulák dál

Kdo mohl a považoval ruskou invazi na Ukrajinu za nepřijatelnou, vzal nohy na ramena. Hokejová KHL zažila exodus zahraničních hráčů, ne však zcela kompletní. Důkazem budiž tým Admiral Vladivostok, za který budou v příští sezoně hrát i jeden Slovák a dva Češi. Tím druhým je Libor Šulák – po boku Rudolfa Červeného pokračuje na místě, které dobře zná.

Potenciální rozloučení se s Vladivostokem, které by značná část veřejnosti považovala za morálně správné, Šulákovi komplikoval fakt, že v lednu prodloužil s klubem smlouvu do jara 2023. Nemohl tušit, že země Vladimira Putina na konci dalšího měsíce zaútočí na Ukrajinu, a pověst celé – značně prokremelské soutěže – utrpí velký zásah.

Tím, že měl platný kontrakt, nemohl KHL ze dne na den opustit, aniž by ho to nestálo pořádný balík peněz. Mezinárodní hokejová federace IIHF totiž nenapodobila fotbalovou FIFU, která umožnila hráčům pozastavit bez postihu smlouvy s ruskými kluby. Šulák zřejmě nechtěl obětovat velké množství financí, tím pádem pokračuje.

Z osobního pohledu zažil povedenou minulou sezonu. V Admiralu nosil na hrudi kapitánské céčko, dokonce vyhrál coby obránce týmovou produktivitu. Bývalý hráč Detroitu Red Wings proto dostal šanci na olympijských hrách v Pekingu. Když se vrátil z Číny, dohrával ročník ve švédském Örebro. Čekalo se, že by se s tímto týmem mohl domluvit na další spolupráci. Ale nakonec bylo jasné, že se 28letý rodák z Pelhřimova vydá zpátky na Dálný východ. Klub to potvrdil na sociálních sítích.

Jen trochu zalhal. Podotkl, že Šulák podepsal smlouvu, jako by to byla novinka, která má ukázat velký chtíč pokračovat. Jenže, jak bylo napsáno, český bek podepsal kontrakt už před začátkem války.

Ve Vladivostoku potká jednoho krajana a jednoho „bratra“. Krajanem je Rudolf Červený, jehož pakt s Admiralem rozpoutal kritické tornádo. Ten totiž na rozdíl od Šuláka nebyl smluvně vázaný s žádným klubem, který bude hrát v sezoně 2022–⁠2023 KHL a mohl svobodně hledat angažmá kdekoliv jinde.

A Šulák narazí i na Michala Krištofa. Slovenský bronzový medailista z her v Pekingu podle některých udělal, stejně jako Červený, bezpáteřní krok směrem do ruské ligy. I když s ním extraligová Kometa Brno počítala pro příští sezonu, Krištof využil klauzule v kontraktu a plácl si s Vladivostokem.

„Každý z těch kluků má právo rozhodovat svobodně o své kariéře. Nicméně si musí být vědom následků, které jeho rozhodnutí přinese. To je dané. Agent je ten poslední, kdo může hráči něco diktovat, je pouze prostředník. Hokejista zvažuje, jestli podnikne nepopulární krok,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS před několika týdny uznávaný hráčský agent Jiří Hamal.

V přístavním městě ležícím nedaleko hranic s KLDR se tak utvořila československá klika, která u českých fanoušků pravděpodobně nebude příliš populární. Například ve Finsku, Švédsku i Lotyšsku již svazy rozhodly o tom, že pokud nějaký hráč za aktuálních okolností zasáhne do KHL, může na reprezentaci zapomenout.

Tagy:
smlouva KHL sport Rusko Libor Šulák Admiral Vladivostok Michal Krištof Rudolf Červený hokej