Český farář pašoval migranty do Německa. Čirá chamtivost, řekl soudce a poslal muže do vězení

Do pašování migrantů se zapojují i Češi.

Migrační krize v Německu

Ani pomoc bližnímu svému, ani milosrdenství, ale čirá chamtivost. Těmito slovy komentoval předseda okresního soudu v Drážďanech případ českého faráře Jiřího B. Ten propašoval do Německa 17 Syřanů a nechal si za to dobře zaplatit. Vyinkasoval kolem 3 400 euro, píše deník Bild. Soud ho poslal na tři roky do vězení.

Migranti urazili stovky kilometrů v naprosto otřesných podmínkách. Natlačeni byli do stísněného prostoru malé dodávky, v pašované skupině byli i dva patnáctiletí, píše deník Bild. „Byla to pekelná cesta z Maďarska, přes Slovensko a Českou republiku do Německa v naprosto nelidských podmínkách,“ uvedl soudce.

ČTĚTE TAKÉ: Masivní migrace do Německa je nezvladatelná. Policisté volají po kontrolách na hranicích

Policii na auto zaparkované na okraji průmyslového parku jižně od Drážďan upozornil svědek 29. května. Zpozoroval, jak z malé dodávky vystupuje nebývalé množství lidí. Vzápětí policie faráře Jiřího B. zatkla. Zabavila mu mobil a našla fotografie a videa, ale také dálniční známky.

Před soudem obžalovaný popsal, že má teologické vzdělání, pracuje jako farář a musí se také starat o svou nemocnou matku. Tvrdil, že jednal „z křesťanské lásky“. „Jako pastýř přibližuji lidi křesťanské víře, přesvědčuji je, aby se dali pokřtít. Je mi líto, co se stalo. Protože jsem věřící, chtěl jsem jen pomáhat lidem,“ uvedl. Později tvrdil, že potřeboval peníze na matčinu kyslíkovou terapii a měl dostat jen „mzdu“ ve výši 200 euro (5 000 korun). Což ale byla lež.

Jeden z propašovaných migrantů, Syřan Rosan H., policii vypověděl: „Od každého chtěl dalších 150 eur (3 750 korun). Protože jsme nemohli zaplatit, museli jsme zůstat v přecpané dodávce během zastávky na doplnění paliva.“

„Pašovaní lidé neměli ani půl metru čtverečního prostoru na osobu. Venkovní teplota byla 25 stupňů, Syřané vytahovali gumové těsnění na zadních dveřích, aby mohli získat aspoň trochu vzduchu. Ani zvířata by se v takových podmínkách nepřevážela,“ prohlásil prokurátor Deniz Lü.

Za tuhle pekelnou cestu farář vybral nejméně 3 400 eur (85 tisíc korun).

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kontroly nelegální migrace

Tagy: