Masivní migrace do Německa je nezvladatelná. Policisté volají po kontrolách na hranicích

Všichni strkají hlavu do písku, nikdo nechce nic slyšet, rozčilují se němečtí policisté kvůli migraci. V srpnu se dostalo nelegálně do sousední země přes 15 tisíc migrantů, což je o 40 procent více než v červenci, píše deník Bild.

Čísla jsou alarmující. Do letošního srpna dorazilo do Německa přes 71 tisíc běženců, to je téměř o 58 procent víc než ve stejném období (leden až srpen) v loňském roce a o 145 procent ve srovnání s rokem 2021! V současné době se podaří zachytit hned za hranicemi s Českem, Polskem a Švýcarskem kolem 600 běženců denně, píše deník Bild.

ČTĚTE TAKÉ: Bitky u bazénů? Němci nezvládli migraci, míní Robejšek. Ojedinělé případy, oponovala odbornice

„Čekali jsme nárůst, ale čísla jdou nad rámec propočtů. A to do těchto statistik nejsou zahrnuté ještě nenahlášené případy,“ řekl Manuel Ostermann, předseda německých policejních odborů. Mluví o „migračním tlaku na Německo“, který nabývá „nesnesitelných rozměrů“.

Je tvrdý vůči spolkové ministryni vnitra Nancy Faeserová (SPD). „Spolková ministryně vnitra to prostě nechá být a vyhýbá se odpovědnosti v době krize. V důsledku tohoto kvůli tabuizování a neznalosti skutečných problémů v Německu roste bezpečnostní riziko,“ říká.

„Práce je každým dnem obtížnější, namáhavější a frustrující, protože cílené pašování se každým dnem zvyšuje. Stacionární kontroly by nám hodně pomohly, a to i na hranicích s Rakouskem. Pak by nedocházelo k žádnému nekontrolovanému pašování,“ řekl Bildu jeden z policistů sloužících v Sasku.

Spolková policie se obává nebezpečných honiček s pašeráky. Migranti jsou často nacpaní ve starých sotva pojízdných vozech, kdy hrozí těžké nehody, při nichž jde o život.

„Pašeráci většinou zaparkují dodávky nebo náklaďáky někde u hranic a utečou. My potom objevíme naprosto vyčerpané lidi a převezeme je do záchytných středisek. V podstatě hranice nehlídáme, stáváme se jakýmsi přijímacím střediskem migrantů,“ dodal další policista.

Pokud by se nějaká opatření udělala, je to podle Heika Teggatze, předsedy spolkových policejních odborů, pět minut po dvanácté. „Před tímto vývojem varujeme již několik měsíců. Zatím se nic nestalo. Je to nezodpovědné chování. Jediný, kdo může alespoň omezit nelegální migraci, je spolkový ministr vnitra, a to zavedením stacionárních hraničních kontrol. Ale ministryně o ničem takovém nepřemýšlí,“ dodal.

Spolková země Bádensko-Württembersko zase bojuje s přílivem nezletilých migrantů bez doprovodu. Během srpna jich dorazilo do této spolkové země každý týden více než 200, celkem jich bylo koncem měsíce 4 500, píše web týdeníku Focus. Mladí běženci jsou proto převáženi do dalších spolkových zemí.

Tagy: