Cesta do Chorvatska autem se letos prodraží. Kde se vyplatí natankovat a kudy jen projet

Chorvatská dálnice

Do Chorvatska autem (zdroj: CNN Prima NEWS)

Jen pár týdnů před začátkem letní turistické sezony přišlo další zdražení pohonných hmot. V Česku se litr Naturalu 95 prodává za více než 32 korun, nafta se blíží ke 30korunové hranici. Podobný vývoj lze pozorovat v celé Evropě. Cesta na zahraniční dovolenou se tak oproti loňsku prodraží.

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu opět zdražovaly. Sice mírněji než dříve, ale nafta i benzin jsou nejdražší od loňského února (benzin), respektive března (nafta). Nafta přitom zdražuje mírněji, a to především kvůli snížení spotřební daně z jednoho litru tohoto typu paliva.

„Pohonné hmoty budou v příštím týdnu cenově stagnovat. Cena ropy Brent se totiž stejně jako začátkem května nachází na úrovni nad 68 dolarů za barel, tedy v posledním měsíci vykazuje poměrně značnou stabilitu. Předchozí nárůst cen ropy je už přitom do cen pohonných hmot v ČR započítán, neboť jejich cena se vyvíjí s dvou- až třítýdenním zpožděním za vývojem cen ropy,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Pomáhá silná koruna

Ceny pohonných hmot pomáhá držet na uzdě také česká koruna, která je vůči americkému dolaru nejsilnější za více než tři poslední roky. A ropa se na světovém trhu obchoduje právě v dolarech. Koruna ale sílí i vůči euru, v němž se obchoduje s benzinem na burze v Rotterdamu. Pokud tedy nedojde k mimořádné události, měly by současné cenovky na tuzemských čerpacích stanicích nějakou dobu vydržet.

Jenže pokud se vozem vydáte na dovolenou do Chorvatska, oproti loňsku si připlatíte. Přestože koruna je nyní asi o šest procent silnější vůči euru a přibližně o 16 procent silnější vůči dolaru. Loňské léto bylo totiž co do cen pohonných hmot extrémně levné. V některých krajích České republiky bylo v době největšího zlevnění paliva možné naftu natankovat i za méně než 23 korun, benzin se podíval pod 25 korun za litr.

To se však letos opakovat nebude. „Jen za pohonné hmoty dají letos Češi při cestě do Chorvatska a zpět bezmála 3 400 korun, což je podobné jako v roce 2019. Loni je přitom ty samé výdaje vyšly jen na přibližně tři tisíce,“ uvedl Lukáš Kovanda.

Kde raději netankovat

Na výsledných nákladech na cestu do oblíbené země na pobřeží Jadranu se ale zásadně podepisuje, do které části Chorvatska lidé vyrazí. Rozdíl mezi cestou do některého z resortů na poloostrově Istrie nebo naopak až „dolů“ k Dubrovníku je kolem 600 kilometrů, což při spotřebě běžného osobního vozu znamená dalších až 2,5 tisíce korun navíc (při cestě tam i zpět).

Češi také zcela logicky řeší, kde se při cestě do Chorvatska vyplatí natankovat, aby svoje výdaje na cestu tam a zpět minimalizovali. Nejčastěji se od nás k Jadranu jezdí přes Rakousko a Slovinsko. Ceny benzinu jsou v Rakousku srovnatelné jako u nás, nafta je u našich jižních sousedů asi o korunu dražší. Benzin stojí ve Slovinsku asi o padesátník méně než v Česku, nafta je naopak dražší skoro o dvě koruny. Tankovat přímo v Chorvatsku se ale nevyplatí vůbec. Litr benzinu zde vyjde asi na 34,60, nafta stojí přes 33 korun. Cesta na jih přes Maďarsko rovněž nedává smysl, cenový rozdíl v pohonných hmotách není tak vysoký, aby vykompenzoval zajížďku.

Pokud by se Češi měli rozhodovat, kam na dovolenou, jen podle ceny benzinu, bylo by jim zapovězeno celkem 16 z 27 zemí Evropské unie. Dražší benzin či nafta jsou v Německu, Francii, Itálii, Dánsku, ale také na Slovensku nebo v Lotyšsku či Estonsku. Vůbec nejdráže natankují řidiči vozů se zážehovým motorem v Nizozemsku. Benzin zde totiž stojí v přepočtu přes 48 korun za litr. Přes 40 korun dáte ještě v Portugalsku, Itálii, Finsku, Řecku a Norsku. Nejdražší naftu seženete v Německu a ve Švýcarsku, kde se litr prodává v průměru za necelých 41 korun.

Tagy: