Čeští vojáci půjdou na Ukrajinu, bojí se Mach. Evidence není zákeřná, hájí odvody Dvořák

Čeští vojáci

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (8)

Vládní politici by podpořili povinné administrativní odvody do armády. O možnosti jejich zavedení, aby Česko mělo představu, koho může povolat k obraně státu, hovořil v neděli odpoledne prezident Petr Pavel v pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Podle ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka by všechny země v Evropě měly podniknout preventivní kroky, aby byly připravené proti rozpínavosti Ruska. Kandidát do Evropského parlamentu za SPD Petr Mach se ale obává posílání Čechů do bojů na Ukrajině. Není to primárně naše válka, řekl Mach pro CNN Prima NEWS.

„Je evidentní, že bezpečnostní situace v Evropě a ve světě se postupně poměrně zhoršuje a že rozpínavost Ruska kousek od našich hranic je permanentní hrozbou. Takže je asi logické, že se každý stát, včetně Česka, bude snažit na novou situaci adaptovat a přizpůsobit,“ řekl ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ficova řeč o válce strhla bouři. Aušus, ostuda pro Slovensko, hlásí čeští i světoví politici

Podle prezidenta Petra Pavla musí všechny profesionální armády nějakým způsobem řešit tvorbu svých záloh. Jednou z možností jsou právě odvody. Prezident Pavel ale upozornil, že je nelze vnímat jako předstupeň obnovení základní vojenské služby.

„Mít evidenci potenciálních branců mi nepřijde nic zákeřného,“ podpořil Dvořák názor hlavy státu. Ministr pro evropské záležitosti ale přiznává, že debata o branné povinnosti by byla dlouhá a komplikovaná. „Sám mám modrou knížku a jsem vyhraněný antimilitarista, takže se do ní ani nechci pouštět,“ řekl.

„Souhlasím s tím, že každá země, včetně naší, je povinná se v tuhle chvíli adaptovat nebo připravit na situaci, která se rozvíjí a která zhoršuje bezpečnostní situaci v Evropě a u nás doma,“ dodal Dvořák.

Před zavedením odvodů varuje Petr Mach, který je na kandidátce SPD pro červnové volby do Evropského parlamentu. „Mám spolu s asi mnoha dalšími občany strach, aby to nebyl krok k tomu, aby čeští vojáci byli posíláni někam na Ukrajinu,“ sdělil CNN Prima NEWS.

Mach není zásadně proti posilování obranyschopnosti České republiky a nestaví se ani proti dobrovolné základní službě v armádě. Prezidentův postoj k administrativním odvodům ale neschvaluje. „Musíme se mít všichni na pozoru, aby to nebyl krok k tomu, aby mladí čeští muži a ženy byli posíláni někam do války, která primárně není naší válkou,“ řekl Mach.

O možnosti zavedení administrativních odvodů byla řeč i v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Vládní a opoziční politici se nad tématem neshodli. Někteří vidí jako překážku logistické problémy. Vládní politici přiznávají, že by povinné odvody podpořili.

„Jsem zastáncem toho, aby se vrátily povinné odvody. Stát musí v případě konfliktu vědět, kdo je vůbec ochoten tuto zemi bránit,“ řekl lidovecký místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek.

„Česká republika by nebyla jediná, kdo by se k tomu vracel. Podobné kroky vidíme v Pobaltí, kdy tamní státy znovu zavádějí vojenskou službu,“ řekl poslanec TOP 09 Ondřej Kolář, který by přivítal návrat nějaké formy připravenosti nebo výcviku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Váš otec pracuje pro Putina, opřel se Zaorálek do Koláře. Pojďme to vyřídit mimo studio, opáčil

Tagy: