Charanzová: Zastropovat ceny mohou i řetězce. Nákupy v Polsku nedělá drahota, řekl Zdechovský

Řešení drahých potravin a inflaci je potřeba hledat na národní úrovni. Ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS k zájmům Česka v EU to řekla europoslankyně Dita Charanzová (ANO). Dodala, že například ve Francii se vláda dohodla s obchodními řetězci na zastropování cen několika stovek základních potravin. Vedle toho europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) upozornil, že například nakupování v Polsku není jen otázkou cen, ale také vyšší kvality. Člen europarlamentu Alexandr Vondra (ODS) dodal, že lékem na inflaci je zpomalit Green Deal.

Charanzová mimo jiné upozornila, že celá řada domácností nemůže současnou ekonomickou situaci utáhnout a propadá se jejich životní úroveň. „Například ve Francii vláda udělala mimořádný tlak na velké obchodní řetězce a dohodla se s nimi, že zastropují cenu 200 nebo 300 položek základních potravin na určité hranici. Nejde to ze státního rozpočtu, obchodní řetězce to dělají dobrovolně,“ konstatovala s tím, že opatření vedlo ke stabilizaci trhu alespoň do léta. Podobné řešení by dle jejích slov mohla zkusit najít také vláda v Česku.

Vedle toho europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) zmínila, že se lidem vůbec nediví, že jezdí nakupovat do Polska. Připomněla, že je tam pro potraviny posílá i poradce premiéra Štěpán Křeček. „Polské potraviny jsou prostě levnější,“ vysvětluje Konečná s tím, že kromě zastropování cen by mohlo být řešením i snížení DPH u potravin na nulu.

ČTĚTE TAKÉ: Europoslanci jako supermani a brčálově zelené frakce. Zákonodárci se pohádali ve studiu

Pouze o ceně to však dle jejího kolegy z Evropského parlamentu Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) není a následně sám zmínil problém dvojí kvality potravin. „Nakupování v Polsku dnes vůbec není kvůli ceně. My tam nakupujeme z titulu kvality potravin, protože některé potraviny v Česku, a všichni víme, kdo je jejich producentem (myšleno Agrofert, pozn. red.), se nedají prostě jíst,“ zlobil se ve vysílání Zdechovský. Zároveň je však dle něj pravdou, že si producenti i obchodníci uměle navyšovali ceny a jejich marže byla absolutně nepřijatelná.

„Je nutné si uvědomit, proč zrovna v Česku rostou ceny více než jinde v Evropě,“ přidala se do diskuse europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti). Zásadní věcí dle ní je poměrně nízká kupní síla českých občanů. Vedle toho je však dle ní potřeba zamezit i tomu, aby se výrobci potravin chovali jako kartely. „Dokud se tak nestane, tak ceny potravin nebudou klesat a kupní síla našich občanů bude nižší,“ vysvětlila Gregorová.

Jiný pohled na drahotu potravin však nabídl europoslanec Ivan David (SPD), dle kterého nesou vinu především obchodníci. „Příčinou je velká volnost maloobchodních řetězců, které si samy rozhodují, jak vysoké budou mít obchodní přirážky,“ řekl David s tím, že někdy jde až o stovky procent. Oproti tomu u zemědělců se dle něj pohybují zisky v jednotkách procent. „Hlavním viníkem jsou proto zahraniční řetězce, které mají dominantní postavení na trhu. A bohužel neexistuje nástroj, jak je ovlivnit,“ zmínil.

Slova o českém problému následně mírnil člen Evropského parlamentu Alexandr Vondra (ODS). Upozornil, že inflace v Evropě roste od západu k východu, a to kvůli válce a také Green Dealu. „Energetiky východních a středoevropských zemí byly postavený buď na importu ruského plynu nebo na uhlí. Zdražení v této oblasti vytáhlo inflaci,“ vysvětlil Vondra s tím, že lékem na vysoký růst spotřebitelských cen je právě zpomalení Green Dealu.

Tagy: