USA a Čínu Green Deal nezajímá. My budeme hrozně zelení, ale oni nás převálcují, varuje expert

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Na jedné straně jasné přínosy vedoucí ke zlepšení životního prostředí, na straně druhé obrovské investice v řádu stovek miliard korun, které přinesou negativní ekonomické dopady. Tak hodnotí ekonomové Pavel Peterka a Ondřej Hatlapatka Green Deal. Ve vysílání CNN Prima NEWS se sice shodli, že změny musely přijít, ale právě nyní na ně podle nich vhodná chvíle není.

Současná doba příliš nenahrává obrovským změnám, uvedl k tématu zelené transformace Peterka: „Otázkou je, zda nepočkat, zda ten nastavený časový horizont, kdy změny mají přijít, není přece jenom trošku šibeniční a zda by se s touto změnou nemělo postupovat trošku opatrněji a pomaleji.“

ČTĚTE TAKÉ: Litevský ministr: Evropa už je ve válce, ale děláme málo. Další konflikty jsou v zájmu Ruska

Rozhýbat ekonomiku by podle Hatlapatky mohl těžký průmysl. „My si dnes zabíjíme na našem území vlastní ekonomiku tím, že ruinujeme průmysly, ať už na cenách energií nebo na omezeních, která diktuje Evropa plošně,“ upřesnil. Evropa se podle něj měla nejdříve dostat do stabilní ekonomické situace a teprve potom se dávat „na zelenou“. Současná extrémní stanoviska podle něj všechny státy pouze zpomalují.

Peterka upřesnil, že Green Deal je zásadní změnou pro celý energetický mix. „Můžeme to vidět třeba i v jeho podobě, jakožto poplatku za podporu obnovitelných zdrojů energií, který bude od dalšího roku zřejmě navrácen zpět na spotřebitele. Takže už to nebude platit stát ze společných peněz daňových poplatníků, ale budou to platit přímo spotřebitelé,“ uvedl jednu ze změn.

Pro Česko bude změna těžší

Češi podle Hatlapatky na šibeniční termíny jednoznačně doplatí. „My si totiž v Evropě hrajeme na to, že budeme hrozně zelení, jen si tak trošku zapomínáme uvědomovat, že planeta je daleko větší než jenom Evropa,“ vysvětlil. „Velcí hráči“ jako Amerika, Indie nebo Čína prý Evropu v průmyslu extrémně válcují. „Zelená ekonomika jim je úplně, ale úplně někde,“ dodal.

V průběhu času se prý občané musí připravit na to, že bude výrazně omezena výroba energie z fosilních zdrojů. To je prý pro Česko relativně náročný úkol. „Český energetický mix v rámci Evropy patří k těm nejšpinavějším, takže když to zjednoduším, bude se muset změnit téměř nejvíc v porovnání s okolními zeměmi, aby byla splněna pravidla dohody,“ řekl Peterka.

Zároveň však dodal, že ačkoliv chápe, že Green Deal není v současné době populární, nějaká změna přijít musí. „Energetický sektor se začne ozeleňovat a bude udržitelnější. Začne se s tím v Evropě, kterou pak mohou následovat další regiony světa,“ sdělil.

Ekonomové ve vysílání okomentovali i přístup vlády k drahým energiím. Více se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy: