Chelsea zná nového majitele, oznámil klub. Kolik americký podnikatel zaplatí Abramovičovi?

Fotbalovou Chelsea by měl koupit americký podnikatel Todd Boehly.

Začíná nová éra fotbalové Chelsea

Zdá se, že sága kolem prodeje fotbalové Chelsea je u konce. Londýnský velkoklub, který ruskému miliardáři Romanu Abramovičovi zabavila britská vláda, by měl koupit americký podnikatel Todd Boehly, mimo jiné spolumajitel spolumajitelem basketbalových Los Angeles Lakers. Hodnota obchodu by měla přesáhnout 4 miliardy liber (téměř 120 miliard Kč).

„Chelsea může potvrdit, že byly dohodnuty podmínky pro převzetí klubu novou vlastnickou skupinou vedenou Toddem Boehlym, společností Clearlake Capital, Markem Walterem a Hansjoergem Wyssem,“ napsal klub v pátek na svých webových stránkách.

Z celkové investice bude 2,5 miliardy liber použito na nákup akcií klubu, prostředky mají být uloženy na zmrazený účet Romana Abramoviče ve Velké Británii s úmyslem věnovat 100 % na dobročinné účely.

„Kromě toho se navrhovaní noví majitelé zaváží k dalším investicím ve výši 1,75 miliardy liber ve prospěch klubu. To zahrnuje investice do stadionu Stamford Bridge, akademie, ženského týmu nebo pokračování financování Nadace Chelsea,“ oznámil klub.

Pro Abramoviče je Chelsea srdeční záležitostí

Klub z Premier League je na prodej od doby, kdy byl dosavadní vlastník Roman Abramovič umístěn vládou Spojeného království na sankční seznam v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Mohly za to úzké vazby oligarchy na ruského prezidenta Vladimira Putina. Pro Abramoviče je Chelsea srdeční záležitostí. Koupil ji v roce 2003, čímž nastartoval její nejúspěšnější éru, která přinesla pět ligových titulů a dva triumfy v Lize mistrů.

Pravděpodobný nový majitel, americký podnikatel Todd Boehly, je známý především jako šéf investiční společnosti Eldridge Industries. Jeho investiční skupina je rovněž spolumajitelem basketbalových Los Angeles Lakers a baseballového klubu Los Angeles Dodgers. Případnou dohodu ještě musí schválit britská vláda, pro klub je ovšem její uzavření nesmírně důležité.

Koupě klubu může odvrátit vyřazení týmu z příští sezony v Premier League. Nejvyšší anglická fotbalová soutěž dala Chelsea ultimátum. Pokud do 31. května nezmění majitele, přijde o licenci, a nebude se tak moci účastnit ligových zápasů. Jak sama Chelsea informuje, k dohodě by opravdu mělo dojít do konce měsíce.

Úřadující vítěz nejprestižnější evropské klubové soutěže Ligy mistrů nesmí momentálně prodávat ani kupovat hráče, nemůže obnovovat smlouvy a má pozastavený prodej vstupenek pro domácí fanoušky.

Sankce dopadly i na ředitele klubu

Kroky britské vlády se ale nedotkly jen samotného Abramoviče. Úřady zařadily na sankční seznam také ředitele fotbalové Chelsea Eugena Tenenbauma. Jako blízkému spolupracovníkovi Romana Abramoviče mu vláda rovněž zmrazí majetek.

Na rodáka z Ukrajiny, jenž v mládí emigroval do Kanady, uvalila vláda i cestovní sankce. Všechny lodě nebo letadla, které Tenenbaum vlastní nebo provozuje, budou zabaveny, jakmile vstoupí na britské území.

Pokud se ve zbylých čtyřech koleh Premier League nestane nic nečekaného, aktuálně třetí Chelsea by si měla pro nadcházející sezonu opět zajistit místenku v Lize mistrů. Londýnský velkoklub je ve hře také o trofej nejstarší klubové soutěže světa – finále anglického FA Cup proti Liverpoolu ji čeká 14. května.

Tagy: