Prodej fotbalové Chelsea: Kdo klub chce, kolik stojí a co se stane s penězi

Prodej fotbalového klubu Chelsea Londýn, který zatím vlastní ruský majitel Roman Abramovič s vazbami na prezidenta Vladimira Putina, zajišťuje americká investiční banka Raine Group. K prodeji musí dojít poté, co Rusko napadlo Ukrajinu, rozpoutalo na jejím území válku a britská vláda zavedla na vše ruské sankce. Podle médií mají o Chelsea zájem čtyři skupiny.

Kolik bude klub stát?

Odhadovaná cena klubu, v němž jako technický a sportovní poradce pracuje také bývalý brankář české reprezentace Petr Čech, se pohybuje kolem 2,5 miliardy liber, v přepočtu téměř 74 miliard korun. Očekává se, že v nejbližších týdnech dostanou čtyři konsorcia příležitost prezentovat se představenstvu klubu i trenérovi Thomasi Tuchelovi. Informoval o tom britský deník The Times. uvedl i domněnku, že banka Raine Group přijala i další zájemce o koupi, ale dosud je nezveřejnila.

Kdo bude rozhodovat?

Generální ředitel Bruce Buck a členové představenstva Marina Granovská, Guy Laurence a Eugene Tenenbaum. Ti budou předkládat argumenty ve prospěch jednotlivých nabídek z pohledu klubu a jeho dalšího fungování. Toto rozhodnutí však musí podepsat britská vláda.

Vedení anglické fotbalové Premier League také provádí standardizovanou kontrolu vlastnictví. Při té se zkoumá bezúhonnost či například, zda má zájemce podíl v jiných klubech soutěže. Patří sem však i odsouzení za trestný čin, zákaz činnosti ze strany sportovní organizace nebo trestné činy, jako je ovlivňování zápasů.

Na tento proces však dopadá také kritika proto, že tato kontrola nezohledňuje otázky lidských práv. Takto se státnímu investičnímu fondu Saúdské Arábie podařilo převzít v říjnu 2021 klub Newcastle United. Zbývajících 19 klubů Premier League s takovým postupem nesouhlasilo.

Co se stane s penězi?

Roman Abramovič oznámil, že nebude požadovat vrácení půjček a vlastních investic do klubu a že „veškerý čistý výtěžek“ z prodeje věnuje „všem obětem“ války prostřednictvím nadace, která má být založena. Koho, tím přesně myslí, neoznámil, stejně jako není jasné, zda britská vláda Abramovičovi vůbec umožní přístup k penězům.

Britská média uvádějí, že o tom, co se s penězi stane, rozhodnou ministerstvo financí a ministerstvo sportu.

Kdo chce klub koupit?

Čtyři skupiny, které chtějí Chelsea koupit a jsou zatím známé jako součást takzvaného užšího seznamu Raine Bank, pocházejí z Velké Británie nebo USA.

Rodina Rickettsů: Vlastní americká baseballový tým Chicago Cubs z Major League Baseball a stojí za ní americký manažer hedgeových fondů Kenneth Griffin. Skupina Chelsea Supporters Trust ji kritizovala a vyjádřila pochybnosti o její schopnosti řídit klub. V pozadí jsou islamofobní komentáře Joea Rickettse, který nabídku pro Toma Rickettse vymyslel.

Stephen Pagliuca: Majitel amerického basketbalového klubu NBA Boston Celtics vlastní také 55procentní podíl ve fotbalovém klubu italské Serie A Atalanta Bergamo.

Skupina Martina Broughtona: Ten je bývalým předsedou konkurečního FC Liverpool a národní letecké společnosti British Airways, pro projekt získal také Sebastiana Coea, olympijského vítěze a prezidenta Mezinárodní atletické federace. Do koupi jsou údajně zapojeni také američtí miliardáři Josh Harris a David Blitzer. Oba vlastní akcie Crystal Palace, které by museli prodat. Blitzer se také podílel na přestupu devatenáctiletého amerického fotbalového reprezentanta Ricarda Pepiho do německého prvoligového klubu FC Augsburg. K tomu jsou spolumajiteli týmu NBA Philadelphia 76ers.

Skupina Todda Boehlyho: Spolumajitel amerického baseballového klubu Los Angeles Dodgers se uchází o koupi společně s britským investorem do nemovitostí Jonathanem Goldsteinem. Za nabídkou stojí americká investiční společnost Clearlake Capital.

Nabídka společnosti Saudi Media Group ze Saúdské Arábie byla již údajně zamítnuta. Zpočátku nebylo jasné, zda skupina kolem anglického miliardáře Nicka Candyho zůstane mezi potenciálními zájemci.

Kdy padne rozhodnutí?

Do konce dubna by mělo být jasné, jaká bude budoucnost klubu. Pro Chelsea, která nyní funguje pod zvláštní licencí britské vlády, by to zaručilo plnou efektivitu pro další působení. Například při prodlužování smluv s hráči nebo při řešení přestupů.

Tvrdé sankce z konce února 2022, tedy pár dnů po rozpoutání války 24. února, vláda premiéra Borise Johnsona v březnu zmírnila a klub nyní může opět prodávat vstupenky na zápasy.

Tagy: