Chráněný účet dostane poctivé lidi v exekucích zpět ze šedé zóny, očekává Nacher

Patrik Nacher

Nezabavitelné peníze zřejmě budou moci mít dlužníci v exekuci na zvláštním bankovním účtu. Předpokládá to poslanecká novela občanského soudního řádu, kterou minulý týden schválila Sněmovna. Podle jednoho z předkladatelů Patrika Nachera (za ANO) to pomůže poctivé dlužníky dostat ze šedé zóny zpět do systému. V pořadu CNN Prima NEWS K věci přiznal, že ale stále není vyřešen problém exekucí jako celku. Komplexní zákon podle něj Sněmovna stihne schválit ještě v tomto volebním období.

Dlužníci budou podle Nachera k chráněnému účtu přistupovat trojím způsobem. „Skupina lidí, která principiálně přemýšlí poctivě, ale musela jít do šedé zóny, protože do ní byla zatlačena, tak se z ní ráda vrátí. Pak je tady druhá skupina, která to bude obcházet vždy a na ně ten zákon nesměřuje,“ řekl poslanec.

Třetí skupina lidí se podle něj bude na věc dívat racionálně. „U lidí, kteří jsou v šedé zóně, se to zobrazí v důchodech. Být mimo systém je v tuhle chvíli výhodné, ale do budoucna to znamená problém,“ vysvětlil Nacher.

Připustil však, že schválená novela problém exekucí jako celek neřeší, přesto je rád, že se podařilo najít kompromis alespoň právě u chráněného účtu. Komplexnější řešení, jako by mohlo být oddlužení, by podle něj narazilo u věřitelů a exekutorů.

Společně s dalšími poslanci proto navrhuje tři varianty řešení. „Jsou tři cesty. První je, že zastavíme marné exekuce, tím z toho dostaneme přes 200 tisíc lidí. Druhá cesta, se kterou přišel kolega Marek Výborný a já jsem se k němu připodepsal, že ve vztahu k veřejnoprávním subjektům mají dlužníci půl roku, aby zaplatili jenom jistinu a 750 korun exekutorovi a tím ten celý příběh skončí. Třetí cesta je, že když má někdo 10 a více exekucí, tak se to přesune do insolvence a na oddlužení,“ sdělil poslanec.

Přiznává však, že se jen těžko hledá politická shoda, ale věří, že komplexní návrh Sněmovnou projde ještě do konce volebního období.

Spíše než o zlomový zákon se jedná o narovnání absurdní nespravedlnosti

Také odborníci tvrdí, že chráněný účet sám o sobě revolucí není, přesto je to důležitý nástroj. „Spíše než o zlomový zákon se jedná o narovnání absurdní nespravedlnosti, kdy jednou exekučně postižený příjem byl v bance následně postižen podruhé v celé výši. Existuje totiž více druhů exekucí. Jeden typ je srážka ze mzdy, kdy je vyplacena nezabavitelná částka na nejnutnější výdaje, ale pokud tato částka odešla na účet, byla postižena v jiném typu exekuce, tedy přikázáním pohledávky,“ sdělil nedávno pro CNN Prima NEWS Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni.

Podobně mluví také advokát Petr Němec, který se zaměřuje na pomoc lidem v exekucích: „Chráněný účet je určitě dobrý krok. Není to ale primárně krok k řešení množství exekucí, to s tím nesouvisí. Jde o to, že exekutor vám ze mzdy může vzít jen část peněz, ať máte z čeho žít. Srážka se provede u zaměstnavatele, ten pošle peníze exekutorovi a zbytek zaměstnanci na účet. Jenže exekutor mu pak vezme i ty peníze z účtu, protože to už není srážka ze mzdy, ale jiná majetková hodnota,“ popsal nedávno Němec v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Rozhovor Marie Bastlové s Patrikem Nacherem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: