Chvála obávaného raketometu se zvrtla. Ruský štáb vzal nohy na ramena po ukrajinské palbě

Systém TOS-1 je jednou z nejničivějších ruských zbraní nasazených do války na Ukrajině. Ódy na obávaný raketomet pěl ruský válečný reportér, jenže nepočítal s tím, že zažije přesnou střelbu nepřátelských vojsk.

Pár dní po začátku války se k ukrajinské hranici z ruské strany začalo stahovat strach nahánějící vojenské vozidlo – těžký raketomet TOS-1 namontovaný na podvozku ruského tanku T-72. Tato zbraň spadá do kategorie takzvaných termobarických zbraní a považuje se za nejsilnější nejaderný vojenský prostředek.

„Tento dělostřelecký raketomet odpaluje náboje s termobarickou hlavicí. Ty vypouští oblak aerosolu, který je následně odpálen. Mají obrovskou ničivou sílu. Jejich účinek se dá srovnávat s malými jadernými zbraněmi,“ vysvětlil před časem pro CNN Prima NEWS vojenský analytik Lukáš Visingr.

Velkolepou sílu TOS-1 se snažil popsat i Semjon Eremina z deníku Izvestija, a to přímo ve chvíli, kdy systém vypustil jednu raketu o průměru 220 milimetrů. Eremin mluvil o tom, jak je zbraň hlasitá i při použití náušníků a že musí být značnou ranou pro morálku Ukrajinců.

Jenže propagandistické řeči nevedl dlouho. Padesát sekund po začátku videozáznamu se ozvala palba ukrajinského dělostřelectva a štáb volil úprk. Za chvíli bylo slyšet další střelbu. Zda Ukrajinci TOS-1 zasáhli, není jasné.

A jak dokázala druhá strana ruský raketomet vypátrat? Nejpravděpodobnější je nasazení dělostřeleckého radaru, který je schopen vyhledat letící projektily, sledovat je, určit místo, z něhož byly vystřeleny, a správně nasměrovat odvetnou palbu.

Termobarická zbraň je velmi výkonná, ale ne dokonalá. Její značné minus spočívá v nepříliš velkém doletu – činí jen 9,6 kilometru. Dokonce i nejstarší ukrajinské houfnice mohou střílet na větší vzdálenost. Nejnovější americké střely M-777, které byly darovány Ukrajině, mohou doletět 46,6 kilometru daleko.

Tagy: