Necítí zkažené maso ani pot, ale z parfémů se jí zvedá žaludek. I to může být podle lékařů následek onemocnění COVID-19. Lidé dokonce mohou cítit pachy, které ani nemusí existovat. Tento jev se nazývá fantosmie. Případ, kdy jsou dosud příjemné vůně najednou nesnesitelné, se zase označuje jako parosmie neboli zkreslení pachu.
Lidé, kteří se nakazili onemocněním COVID-19, často ztrácejí čich i chuť. Mnohým z nich se smysly po nemoci vrátily v nové podobě. Někteří cítí zvláštní, silně nepříjemné pachy, které ani nemusí existovat. Jiným zase nechutná žádné jídlo a vůně, které jim dříve připadaly krásné, jsou pro ně nepříjemné až nesnesitelné.
Jedna z dívek, které se redakci CNN Prima NEWS ozvaly, nedokázala pachy rozeznat. „Necítila jsem pot ani zkažené věci. Trvalo to asi měsíc, než se vše vrátilo do normálu,“ popsala Marie M. své potíže po onemocnění covidem.
Květiny mě jen rozesmutní. Příběhy lidí, kteří kvůli covidu ztratili čich a chuť
Christina Alexanderová jako mnoho dalších prodělala koronavirus. Když v polovině března vařila večeři, uvědomila si, že ztratila chuť a čich. Stejně jako u odhadovaných 34 až 68 procent infikovaných měla i ona zkreslené smyslové vnímání. Proč dochází ke ztrátě chuti a čichu, se vědci stále snaží zjistit. Jejich závěry zveřejnil portál Inverse spolu se svědectvím dalších mladých lidí.
Veronika T., která prodělala infekci koronavirem minulý rok v září, zase stále nemá čich stoprocentní. „Ráno mi trvá klidně dvě hodiny po probuzení, než něco cítím, a potom to vnímám tak na 70 procent celkově,“ uvedla pro CNN Prima NEWS.
Eva S. se musela zbavit všech svých parfémů. „Vůně, které jsem roky používala, jsem všechny musela rozdat, protože se mi z nich zvedá žaludek. Jídlo, které si sama vařím, nedokážu vůbec dochutit,“ prozradila.
Jolana K. se koronavirem nakazila minulý rok v září, ale chuť a čich se jí začaly vracet až na začátku nového roku. „Teď chuťově i čichově vnímám úplně jinak. Například cibuli. Tu jsem nikdy nejedla, teď mi chutná. Přijde mi sladká, neštípe a voní úplně jinak. Kávu skoro necítím, paprika mi voní jako teď cibule, kola je pro mě jenom voda s cukrem,“ svěřila se.
Pomoci mohou kortikoidy
Tento jev se nazývá parosmie neboli zkreslení pachu. „Když se lidé probudí, nemohou cítit oblíbenou ranní kávu. Kvůli parosmii jim káva voní jako hořící guma nebo odpadní voda. Parosmie je nejčastěji nepříjemný zápach, kvůli němuž mnoho potravin nevoní a nechutná,“ uvádí na svém webu Státní zdravotní ústav.
„Růže může páchnout jako výkaly,“ přiblížil pro The New York Times ředitel Čichového a chuťového střediska při Pensylvánské univerzitě doktor Richard Doty. Dodal, že se lidem jejich čich obvykle vrátí během několika měsíců.
„Někteří pacienti můžou mít až tak extrémní změny, že jim zapáchá úplně všechno,“ uvedl pro TV Markíza otorinolaryngolog Tibor Barta. Podle něj by takto postiženým lidem mohla pomoci hormonální léčba kortikoidy, jakou dostávají i pacienti s těžkým průběhem covidu. „Máme za to, že by mohli pomoci kortikoidy systémové i lokální. Měly by fungování čichu výrazně zlepšit,“ doplnil.