Čidlo, které dokáže rozpoznat infarkt. Na zhoršující se stav pacienta upozorní v předstihu

Nové čidlo může zabránit selhání srdce.

Čidlo pozná infarkt

Novinka, která může zachránit životy. Lékaři přišli s technologií, jež dokáže odhadnout riziko selhání srdce, a to dokonce i s měsíčním předstihem. Stačí, když má pacient srdeční implantát a mobilní aplikaci.

Pavel bojuje s nemocí srdce celý život. První vážné problémy se projevily, už když mu bylo 23 let a podstoupil první operaci. „Měnili mi chlopeň. Tato operace mě dostala opět do normálního života, který jsem měl až do posledních let,“ popsal pro CNN Prima NEWS Pavel. Jenže nemocné srdce se znovu ozvalo, a tak Pavel musel na sál ještě několikrát. Nakonec lékaři určili diagnózu – srdeční selhání. Teď jeho srdce hlídá nová technologie.

ČTĚTE TAKÉ: Detaily k selhání srdce syna LeBrona Jamese. Už je doma, nad sportovní kariérou visí otazníky

„V případě srdečního selhání, které by se mohlo stát v následujících dnech, mám možnost už předem upozornit lékaře i v předstihu 41 dní. Přineslo mi to klid, méně stresu a kvalitní spánek,“ vyzdvihoval klady novinky Pavel.

Nízká míra falešných výstrah

Do aplikace mohou lidé s onemocněním srdce, kteří mají speciální implantát, zaznamenávat, jak se cítí. Data z ní posléze monitorují a vyhodnocují zdravotníci. „Teď jsem vnímal bušení srdce a tohle se v podstatě objeví v té aplikaci nebo na webové stránce. Ten biomedicínský inženýr ve spolupráci s lékařem se může podívat, jestli tam nepřišlo nějaké hlášení,“ popsal fungování aplikace kardiolog FN Olomouc Marián Fedorco.

Výhoda technologie spočívá především v tom, že lékařům poskytuje nízkou míru falešných výstrah. Všechna data zobrazuje v jednom přehledném řídicím panelu a včas dokáže upozornit na zhoršující se stav pacienta. Třemi hlavními příznaky srdečního selhání jsou dušnost, únava a otoky – například kotníků.

„Denně máme několik upozornění, že pacient má nějaký zásadní problém, abychom reagovali rychle. Pacienta poté okamžitě telefonicky kontaktujeme, eventuálně i ošetřujícího lékaře, a navrhneme ambulantní nebo hospitalizační řešení,“ vysvětlil přednosta I. interní kliniky LF UP a FN Olomouc Miloš Táborský. V Česku je srdeční kolaps jedním z hlavních příčin úmrtí. Loni na něj zemřelo přes sedm tisíc lidí.

Tagy: