Čína, Austrálie, Japonsko a 12 dalších zemí podepsaly největší obchodní dohodu na světě

Vietnamský premiér Nguyen Xuan Phuc tleská ministrovi obchodu po podpisu dohody RCEP

Po osmi letech vyjednávání patnáct asijsko-pacifických národů podepsalo největší dohodu o volném obchodu v historii, která ovlivní třicet procent světového trhu. Stalo se tak v neděli na summitu sdružení ASEAN ve vietnamské Hanoji, informovala zahraniční média.

Největší obchodní dohodu v historii podepsaly Čína, Austrálie, Japonsko, Nový Zéland, Jižní Korea a deset členů Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN): Vietnam, Thajsko, Filipíny, Laos, Kambodža, Myanmar (Barma), Malajsie, Singapur, Indonésie a Brunej.

Regionální komplexní ekonomické partnerství (RCEP), jak se smlouva jmenuje, zahrnuje 2,2 miliardy lidí a zhruba 29 procent celosvětové ekonomické produkce.

Významný krok vpřed pro region?

„Jsem velmi potěšen, že po osmi letech vyjednávání plných potíží dnes vyjednávání o Regionálním komplexním ekonomickém partnerství ukončujeme a oficiálně ho podepisujeme na 37. summitu sdružení ASEAN,“ uvedl podle agentury DPA vietnamský ministerský předseda Nguyen Xuan Phuc.

„Je to významný krok vpřed pro náš region. V době, kdy multilateralismus ztrácí půdu pod nohama a globální růst zpomaluje, RCEP ukazuje podporu asijských zemí otevřeným a propojeným dodavatelským řetězcům, volnějšímu obchodu a užší vzájemné závislosti,“ přidal se podle webu Financial Times ministr Singapuru Hsien Loong.

Podle čínského premiéra Li Kche-čchianga je podepsání dohody vítězstvím pro globální ekonomiku. „Podepsání RCEP není pouze zásadním úspěchem východoasijské regionální spolupráce, ale rovněž vítězstvím multilateralismu a svobodného obchodu,“ uvedl čínský předseda vlády v projevu.

„Bude to inkluzivní dohoda s otevřenými dveřmi pro ostatní, zejména pro Indii, pokud budou připraveni,“ prohlásil australský ministr obchodu Simon Birmingham.

Snížení cel a společná obchodní pravidla

Během čtyřdenního jednání vedoucí představitelé na summitu diskutovali rovněž o opatřeních k zabránění šíření koronaviru, o překonávání následků pandemie a podpoře hospodářského oživení. Došlo i na diskuzi o sporech v Jihočínském moři.

Jakmile RCEP vejde v platnost, má mezi jejími signatáři snížit cla, stanovit společná obchodní pravidla a podpořit dodavatelské řetězce. Smlouva má pokrývat všechno od obchodu, služeb, investic, e-commerce (elektronický obchod) přes telekomunikace až po autorská práva.

Podle projekcí amerického Petersonova institutu pro mezinárodní ekonomiku by měla z dohody nejvíce profitovat Čína potenciálním ziskem 85 miliard dolarů na svém HDP. Před dokončením dohody RCEP proběhlo od roku 2012 už 31 kol jednání a 18 ministerských setkání. Termíny stanovené pro uzavření dohody byly šestkrát odloženy.

„Podle některých měřítek se jedná o největší obchodní dohodu v historii,“ uvedl profesor mezinárodních financí Peter Petri z americké Brandeis University. „Zahrnuje okolo 30 procent lidí na světě,“ doplnil.

Tagy: