Čína za tři měsíce vystavěla karanténní město. Po příletu v něm skončí každý turista

Stačily tři měsíce a v Číně vyrostlo monstrózní karanténní středisko za v přepočtu 5,7 miliardy korun. Do centra bude muset zamířit pravděpodobně každý, kdo do Číny přicestuje. Peking bude v příštích měsících zřejmě stavět další karanténní města, aby dlouhodobě držel počet nakažených u nuly.

Čína rozjela megalomanský projekt karanténních měst, ve kterých bude muset dva týdny pobývat každý, Číňan i cizinec, kdo do země přicestuje. A to včetně těch, kteří jsou plně očkovaní.

Krátce po příletu na kantonské letiště cestující převeze autobus do nedaleké karanténní centrály na jihu Číny. Středisko je navržené tak, aby se mezi lidmi minimalizoval fyzický kontakt. Na každém pokoji je videokamera, která slouží pro komunikaci se správci objektu. Jídlo přítomným budou třikrát denně rozvážet roboti. V karanténním středisku je celkem 5 074 pokojů. Zdravotnický personál čítá prozatím 184 lidí.

Na stavbě komplexu se podílely více než čtyři tisíce pracovníků. Středisko bylo dokončené začátkem září, oficiálně se otevře za pár dní.

Strategie nula nakažených

Peking od začátku pandemie razí koronavirovou strategii, při které se snaží udržovat počet nakažených kolem nuly. A to za cenu tvrdých a rozsáhlých lockdownů, přísných karantén a úzkostlivého trasování. Podobnou taktiku zvolila například Austrálie.

V Číně se podle tamních úřadů také daří rychle očkovat, vakcínu už má přes 70 procent populace. Peking pochopitelně spoléhá na očkování domácí výroby SinoVac a Sinopharm. Podle vědeckých studií jsou ale mnohem méně účinné než vakcíny využívané v Evropě.

Tagy: