Číně se vleklý konflikt na Ukrajině hodí, na válce nekřesťansky vydělává i Česko, říká Zrno

Pokud by někdo mohl Moskvu donutit k nějakým ústupkům, tak je to Čína. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to uvedl vedoucí zahraniční redakce Matyáš Zrno. Na druhou stranu ale upozornil, že Čína má jen své vlastní zájmy a vleklý konflikt jí tak může vyhovovat.

Spojenectví Číny a Ruska je podle vedoucího zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáše Zrna spíše pragmatické. „Čína hraje první housle. Pro Rusko je to hodně nebezpečné, protože Číňané mají své zájmy na Sibiři,“ přiblížil v pořadu K věci rusko-čínské vztahy Zrno. Asijská velmoc si podle něj moc dobře pamatuje, že velká část východní Sibiře jí až do roku 1867 patřila. „Číňané na to území koukají jako na něco, co by v podstatě mělo patřit jim,“ doplnil.

ČTĚTE TAKÉ: Na jednoho Ukrajince pět padlých Rusů. Vydržíme tři týdny, řekl Prigožin s obavou z protiútoku

Zrno nicméně podotkl, že Čína zatím nevypadá, že by byla oním mírotvorcem. Vleklý konflikt jí hraje do karet. „Protože by vyčerpával jak Západ, tak Rusko,“ vysvětlil expert.

Podpora Ukrajiny pomalu klesá

A zájem o válku, která už trvá déle než rok, začíná pomalu uvadat i ve společnosti. „Polsko z 80 procent Ukrajinu nadále podporuje, aby se posílaly zbraně a přijímali uprchlíci. Poměrně vysoká je podpora i v Česku. Razantně to klesá na Slovensku a v Maďarsku, ale ne z toho lidského hlediska přijímání uprchlíků,“ popsal Zrno.

Doplnil také, že tyto země, včetně Česka, na válce obrovsky profitují. „Naši zbrojaři, kteří nakoupili před mnoha lety armádní přebytky za pár ‚šupů‘ a měli je schované, abych tak řekl na dvorku, je teď renovují a prodávají na Ukrajinu. Nekřesťansky na tom vydělávají nejen oni, ale i celá společnost. Staví se nové tovární haly, nabírají se noví zaměstnanci, platí daně,“ vysvětlil Zrno.

Česká republika podle něj už na Ukrajinu prodala zbraně za 43 miliard korun. „Jsme vlastně finančním výhercem této války. Bez ohledu na to, že si část obyvatel myslí, že na to doplácíme, tak to, co jsme platili na ukrajinské uprchlíky, je zlomek toho, co jsme na válce na Ukrajině vydělali,“ uzavřel expert.

Tagy: